TOP

Primark schrapt banen: FNV ontvangt klachten, meer faillissementen in februari en verkoop Oekraïne-armbandjes Vedder & Vedder groot succes

De verkoop van de speciale Oekraïne-collectie van Vedder & Vedder en Victoria Koblenko levert enorm bedrag op voor Giro 555. Verder schrapt Primark banen in Nederland, tot ongenoegen van het personeel en er waren meer faillissementen in februari ten opzichte van januari. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 11 maart.

Credit Primark Rotterdam: Primark

Succesvolle actie Vedder & Vedder en Victoria Koblenko voor Oekraïne

De verkoop van de armbandjes en kettingen van sieradenlabel Vedder & Vedder en Victoria Koblenko heeft in een paar dagen ruim anderhalve ton euro opgeleverd voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De actrice maakte het bedrag van 150.502,50 euro bekend op haar instagram-account. 100 procent van de opbrengst van deze collectie ‘World Love’, wordt gedoneerd aan Giro555. 

CBS: Meer faillissementen in februari

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is vorige maand gestegen, waarbij de meeste faillissementen in de sector handel werden uitgesproken. Er zijn in februari 41 bedrijven meer failliet verklaard dan in januari, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte volgens het CBS met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona, waarschijnlijk vanwege de steunpakketten vanuit de overheid.

Primark schrapt banen in Nederland, FNV ontvangt klachten

Kledingketen Primark gaat flink reorganiseren, ook in Nederland. Dat kregen personeelsleden woensdagochtend te horen, voordat de winkels opengingen, melden verschillende media. Met name de verschillende ‘supervisors’ worden geraakt. Deze leidinggevende banen worden samengevoegd in de nieuwe functie van team manager. Volgens Primark zullen er 240 functies verdwijnen, waar 200 nieuwe banen voor terugkomen. Vakbond FNV meldt dat er meerdere klachten zijn binnengekomen over de aangekondige reorganisatie. Werknemers zien de plannen als een verkapte bezuiniging plus een manier om van ‘mensen af te komen die Primark onwelgevallig zijn’, valt te lezen op de site van de vakbond. FNV roept werknemers op zich bij de vakbond te melden.

Hunkemöller staakt verkoop in Rusland

In navolging van zo’n beetje elk A-merk staakt lingerieketen Hunkemöller tijdelijk de verkoop in Rusland. De zeventien winkels in en rond Moskou en de webshop zijn sinds vrijdag dicht. “Vanwege de huidige omstandigheden, die mensen over de hele wereld treffen en ernstige gevolgen hebben voor de toeleveringsketen en handelsvoorwaarden, onderbreken we tijdelijk al onze winkel- en onlineactiviteiten in Rusland”, meldt de lingerieketen in een verklaring aan RetailTrends.