TOP

Potentiële kopers Bandolera haken af

De kans dat Bandolera een doorstart maakt, wordt met de dag kleiner. Na gesprekken met verschillende geïnteresseerden, is het de curatoren niet gelukt om een koper te vinden.

Een doorstart van het merk Bandolera valt naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet meer te realiseren, melden de curatoren Jos Borsboom en Christiaan Groenewoud in het faillissementsverslag.

Modegroep Bandolera vroeg in januari het faillissement aan voor zowel Bandolera als Not the Same. Not the Same kon al vrij snel een doorstart maken nadat het werd overgenomen door investeringsfirma Linen 4 Ever. In het faillissementsverslag wordt uitgebreid beschreven waarom de bestuurder van de Bandolera-groep faillissement moest aanvragen:

“De Bandolera-groep heeft vanaf 2000 tot en met 2008 een sterke groei doorgemaakt. Medio 2008 heeft de toenmalige groot-aandeelhouder zijn aandelen in de Bandolera-groep verkocht aan een private equity partij voor een bedrag van circa €45 miljoen. Na de overname verlieten belangrijke medewerkers het bedrijf, waarmee veel expertise is weggevallen. In korte tijd is de gehele verkoop (zowel wholesale als retail) van Bandolera ingestort. Een deel van de productie en logistieke afhandeling van Bandolera is rond 2008 ook verplaatst naar Turkije; dat heeft per saldo slechts (fors) kostenverhogend gewerkt, terwijl er grip op processen verloren ging.”

“De koper heeft de aandelen in de Bandolera-groep na één jaar voor €1 overgedragen aan een aan ING Bank N.V. gelieerde vennootschap. Vanaf dat moment is er nog sterk geïnvesteerd in de Bandolera-groep, en ING Bank N.V. heeft de verstrekte kredieten aanzienlijk verhoogd. Maar dit heeft niet het gewenste resultaat gehad.”

“Uiteindelijk heeft ING Bank N.V. in oktober 2012 kenbaar gemaakt geen aanvullend krediet meer te verstrekken. De bestuurder van de Bandolera-groep heeft sindsdien intensief gezocht naar nieuwe investeerders of kandidaten voor een doorstart. Uiteindelijk is dit niet haalbaar gebleken, zodat de bestuurder genoodzaakt was eigen aangifte tot faillietverklaring te doen.”