TOP

Portugese modemania in Porto

Bekende Portugese designers en talenten in spe showden van 20 tot en met 23 oktober tijdens 'Portugal Fashion' hun collecties voor zomer 2012. Het museum 'Alfandega do Porto' in het centrum van Porto, was het podium voor de 29ste editie van Porto Portugal Fashion.

Hoe laat je de rest van de wereld zien dat je graag een prominente speler wil zijn in de modewereld? Door in één maand tijd twee modeweken te organiseren. Na Lissabon fashion week begin oktober verplaatste de modemania in het land zich eind oktober naar Porto.

Vier dagen lang werd dit stadje overspoeld door Portugese ontwerpers, modellen en journalisten. In vergelijking met Italianen is mode voor Portugezen niet de eerste levensbehoefte. Dat ze echter trots zijn op hun topontwerpers en aanstormend talent is een feit. In Porto werd alles uit de kast getrokken om de collecties voor volgend jaar optimaal in het spotlicht te zetten.

Jong talent
Dit jaar kreeg de Porto Fashion week een extra dimensie doordat de organisatie meer ruimte in het programma creëerde voor jong Portugees ontwerptalent. Daarnaast organiseerde het een ontwerpwedstrijd voor diverse studenten uit verschillende Europese landen. Zij mochten op de laatste dag enkele creaties laten zien op de runway.

Volgens ANJE (Portugese modeweek organisator) voorzitter Francisco Maria Balsemao is het belangrijk dat Portugal ondanks de economische situatie blijft investeren in de textielindustrie. “Voor ons als organisatie ligt het voor de hand dat we juist nu extra investeren in jong talent. Porto Fashion week is daarvoor een geweldig platform.”

Nieuwsgierig geworden naar de Portugese mode? Klik dan verder, bekijk de fotoreportage en maak kennis met enkele bekende en (nog) minder bekende Portugese ontwerpers.