TOP

Poll aanhoudend winterweer: Winkelier verkoopt al zomerspullen

Uit de Bengels poll 'Hoe ga jij om met het aanhoudende winterweer?' blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers al zomerspullen verkoopt. Slechts drie op de tien winkeliers heeft nog winterspullen kunnen bijkopen. Bengels peilde bij verschillende winkeliers hoe zij inspelen op Koning Winter en waarom.

Geertje Veenstra, eigenares van Swoop in Harlingen: “Ik heb geen extra wintergoed ingekocht vanwege het aanhoudende winterweer. Het is nu uitverkoop en ik vind dat de klant het daar maar een beetje mee moet doen. Ik heb ook niet het idee dat ik omzet gemist heb deze winter. Ik heb bijvoorbeeld nog wat winterjassen hangen. We zitten in het Noorden van het land en daarom heb ik sowieso altijd wat meer winterwame spullen als truien in de collectie. Handschoenen bijvoorbeeld van Barts heb ik ook altijd wel voor handen. Er is wel veel vraag naar snowboots geweest, maar die had ik niet in de collectie. Voor komende winter heb ik dit ingekocht bij Protest. Ik heb ze overigens niet te diep ingekocht, want als het een zachte winter wordt, zit je er weer mee. Protest is een merk dat altijd wel wat voorraad aanhoudt, zodat ik het kan bijbestellen. Snowboots kun je misschien ook wel overhouden tot de volgende winter.”

Petra Vink, medewerkster van Kixx in Alkmaar
“Wij hebben een outlet en daar is in de tweede week van januari ons wintergoed heen gegaan. In eerste week van december zijn we in onze ‘echte’ winkel gestart met de uitverkoop en in de tweede week van januari zijn de restanten naar de outlet overgebracht. Wij hebben hier duidelijk voor gekozen, om op tijd plaats te maken voor de nieuwe collectie. We zijn een winkel met veel merken in middelhoge segment. Veel klanten schaffen in januari al volledige outfits aan, omdat zij bang zijn dat ze later in het seizoen misgrijpen. Ze willen liefst binnen een merk slagen, en wij kopen liever geen dubbele maatseries in met het oog op een zekere exclusiviteit. De outlet ligt hier om de hoek, dus mensen hoeven er niet ver voor te lopen. Het is voor het eerst, want vorig jaar hadden we rond deze tijd nog een rekje met wintergoed in de reguliere winkel. De verkoop van wintergoed loopt nog behoorlijk goed, ook omdat het flink afgeprijsd is wat er hangt. We hebben niet speciaal ingekocht voor het winterweer en dat is ook inherent aan aanbod van onze leveranciers. We zullen voor volgende winter zeker niet extra op een koude winter inkopen. Wel hebben we bijvoorbeeld wanten, en dat bevalt goed omdat we die uit voorraad kunnen bijbestellen.”

Mede-eigenares Reny Salsi van La Boîte in Amsterdam:
“Aangezien de wintercollectie al vroeg binnenkomt en vroeg wordt verkocht, heb ik nu geen winterspullen meer voor handen. Het is namelijk geen broodje dat je kunt bakken. In dat geval had ik met deze kou natuurlijk veel meer wintergoed verkocht kunnen hebben. Wat ook meespeelt is dat veel detaillisten in oktober alles al voor halve prijs zijn gaan verkopen. Vooral starters hebben daar een handje van. Zo gooien ze de essentiële wintercollectie er al weer uit voordat de echte winter invalt. Helaas valt er niet in te springen op het koude weer. In ons segment althans is niets bij te bestellen; misschien wel in het WFC. Ik durf er bij de inkoop voor winter 2010/2011 ook niet op in te spelen. Voor je weet kwakkelt het dan weer. Het is meer een Russische roulette.”

Hoe speel jij in op het aanhoudende winterweer? Klik hier om je mening te geven