TOP

Pitti Uomo trekt minder bezoekers

Opnieuw kampt de Pitti Uomo met een teruglopend bezoekersaantal. Dit keer daalde deze met 8 procent naar 18.000 duizend. Volgens de organisatie heeft dit te maken met de wereldwijde economische recessie.

Ook het Nederlandse bezoekersaantal liep deze editie terug van 625 op de afgelopen wintereditie naar 442 deze keer. Opvallend was ook het wegblijven van opnieuw een aantal grote modehuizen, zoals Pal Zileri en het Zitserse modeconcern de Holy Fashion Group met Strellson, Joop! en Windsor. De vrijgekomen stands werden opgevuld met minder bekende Italiaanse labels. Het is een opvallende beweging waarover in de eerstvolgende editie van Textilia meer te lezen is. Duidelijk is dat het modeplatform voor de hooggesegmenteerde mannenmodemerken te kampen met een leegloopt van grote namen, net als destijds met de Herrenmodewoche in Keulen het geval was.

Nieuw
Toch mocht het de beurspret niet drukken, want de beursorganisatie wist alsnog een interessant en inspirerend aanbod neer te zetten. In de hal New Beats showde onbekende labels hun innovatieve collecties, zoals het Jerome Ruggiero. De ontwerper van Italiaanse afkomst woont in België en brengt een pakkencollectie met een Engelse snit. Maar nog interessanter is de sluiting van de pakken, die horizontaal van opzet is zodat de drager de breedte van de taille naar wens kan verstellen. Ruggiero: “Wat natuurlijk vooral handig is als je een avondje lang tafelt.”  Een ander interessant merkje hier is Shudy met Mocassins van plastic en felle kleuren, die volgens een woordvoerder opvallend genoeg niet zweten. Een ander ‘geinige’ vernieuwing komt er van Eton, die de pochet vastnaait in het borstzakje (zie ook het filmpje). Een onmisbaar kledingstuk voor het zomerseizoen 2010 is het kostuum van denimstof dat voor een luxe look glanzend is. Ook Van Gils heeft een aantal  eyecatchers in de collectie, waaronder shirts van de kunstenaar Rutger Termohlen.

Trend
In grote lijnen is het modebeeld op de Pitti Uomo als volgt te omschrijven:
Paars is in minder grote mate aanwezig. De hoofdkleuren voor zomer 2010 zijn vooral diverse felle geel-, groen- en blauwtonen. Overhemden zijn voorzien van rijke prints met bloemen, strepen en blokken in vaak contrasterende kleuren aan de binnenkant van boorden en kragen. Bij pakken zijn vooral brede revers die de show stelen net als de opgestikte zakken. Stoffen zijn uiteraard nog steeds luxe met fijne linnen en wolmixen. Het belangrijkst hierbij is dat de stoffen heel licht zijn, dat vooral voor het draagcomfort van jassen fijn is. Meer lezen over de beurs? Kijk dan in de eerstvolgende editie van Textilia.

Lees ook het interview met Johan Cruyff op de Pitti Uomo.