TOP

Pakkans winkelcriminelen moet fors omhoog

Slechts 17% van de aangiftes van winkelcriminaliteit wordt gevolgd door een straf. Dit blijkt uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland. Dat doet ernstig afbreuk aan het rechtsgevoel van winkeliers en consumenten. Het Platform Detailhandel pleit voor onorthodoxe maatregelen.

Van miljoenen winkeldiefstallen, inbraken en andere vormen van winkelcriminaliteit doen winkeliers geen aangifte, omdat het veel tijd kost en weinig oplevert. In de periode 2003-2007 deden winkeliers volgens het Platform Detailhandel in totaal 335.000 keer aangifte van winkelcriminaliteit. Hiervan is 17% opgevolgd met een taak- of geldstraf. Een negatieve uitschieter is de ramkraak: hier is de kans op straf 6%. Steeds minder overvallen worden opgelost: in 2007 was het oplossingspercentage 26%, in 2003 nog 38%. Steeds vaker zijn het minderjarige gewapende overvallers. Het Platform Detailhandel vindt het tekort aan politie en justitie zeer zorgelijk. Ook vinden bijna zeven van de tien consumenten dat de overheid onvoldoende doet om de winkelcriminaliteit in Nederland aan te pakken.

Winkeliers willen al tijden extra beveiliging inzetten, zoals winkelsurveillanten in burger. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95% van de Nederlandse bevolking daar geen bezwaar tegen heeft. Ook heeft 93% van de consumenten geen bezwaar tegen het inzetten van extra camerasystemen om zo de pakkans van winkeldieven, overvallers of ramkrakers te vergroten; 63% zou zich dan zelfs veiliger voelen tijdens het winkelen. Maar de politiek staat extra camera’s vaak niet toe vanwege de privacywetgeving. Het rapport ‘Winkeliers rekenen af met criminaliteit’ werd gisteren gepresenteerd in het bijzijn van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.