TOP

Opnieuw minder kleding verkocht in november, akkoord voor overname Tiffany en debuut Martin Margiela als kunstenaar

Na een kleine opleving in het tweede kwartaal kampen kleding- en schoenenwinkels in november opnieuw met sterke omzetverliezen. Verder: de aandeelhouders van Tiffany & Co zijn akkoord gegaan met de overnamedeal van LVMH, Alexander Wang wordt op social media beschuldigd van seksueel misbruik en dit waren de bepalende momenten voor de mannenmode in 2020. Dat en meer in het laatste nieuwsoverzicht van dit jaar.

Opnieuw minder kleding en schoenen verkocht in november

Na een kleine opleving in het tweede kwartaal kampen kleding- en schoenenwinkels in november opnieuw met sterke omzetverliezen. Modezaken zetten 15,2 procent minder om en schoenen- en lederwarenzaken 16,2 procent.

De detailhandel als geheel pluste wel, blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet van non-food winkels steeg in november met 5,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Winkels in consumentenelektronica en witgoed realiseerden met een plus van bijna 26 procent zelfs de hoogste omzetgroei in vijftien jaar (in 2005 startte CBS met de publicatie van de omzetcijfers, red.). Ook doe-het-zelfzaken deden het met een omzetstijging van 25,6 procent erg goed.  

Mode-, schoenen- en lederwarenzaken kampen echter voor de tweede maand op rij met sterke omzetverliezen. Na een kleine opleving in de zomer stokte het voorzichtige omzetherstel voor deze sectoren in september. De gedeeltelijke lockdown die half oktober werd aangekondigd, versterkte dat effect.

Verder werd er in november opnieuw fors meer via internet gekocht. De online omzet steeg met 55,5 procent ten opzichte van november 2019. Pure players plusten met 43,9 procent, multichannel winkels met 72,2 procent. Dat is net geen record; alleen in april 2020 was de groei hoger.

Aandeelhouders Tiffany & Co stemmen in met overname LVMH

LVMH heeft de laatste horde voor de overname van Tiffany & Co genomen. De aandeelhouders van de Amerikaanse juwelier gingen woensdag akkoord met de koopovereenkomst. Dat melden diverse media, waaronder The Wall Street Journal. Het had nog heel wat voeten in de aarde om tot een deal te komen. LVMH bereikte in november vorig jaar een eerste koopovereenkomst met Tiffany voor 135 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totaalprijs van 16,2 miljard dollar. De coronacrisis zette die deal op losse schroeven. LVMH maakte zich zorgen over de impact van Covid-19 in Amerika, de belangrijkste markt voor de juwelier, en kondigde in september aan zich terug te trekken. Daarop sleepte Tiffany het luxeconcern voor de rechter. Tot een rechtszaak kwam het niet: begin oktober bereikten de partijen een akkoord over een nieuw overnamebedrag van 15,8 miljard dollar. Ongeveer 99 procent van de Tiffany-aandeelhouders stemde hiermee in.

Kijken: de bepalende momenten voor mannenmode in 2020

Welke momenten waren bepalend voor de mannenmode in 2020? In een overzicht van WWD komen ze allemaal voorbij: van dierentuineigenaar en showman Joe Exotic in Tiger King, de eerste show die viral ging tijdens de lockdown dit voorjaar, tot de monochrome look van Marc Jacobs, inclusief babyblauw haar.

Alexander Wang beschuldigd van seksueel misbruik

Alexander Wang ligt onder vuur op social media. Shit Model Management (SMM) en Diet Prada, twee Instagramaccounts die fungeren als de waakhonden van de modebranche, delen verhalen van mannelijke en transgender modellen die aangeven seksueel misbruikt te zijn door de Amerikaanse modeontwerper. Wang zou in de afgelopen jaren verschillende mensen hebben gedrogeerd door hen molly water (water waarin MDMA is opgelost) aan te bieden op feestjes, om hen vervolgens aan te randen of tot seksuele handelingen te dwingen. Het Britse model Owen Mooney, die in 2017 door Wang werd betast in een nachtclub, sprak zich het afgelopen weekend als eerste uit op Tiktok. SMM deelde de post, wat anderen aanmoedigde om hun ervaringen met de New Yorkse ontwerper te delen.

Martin Margiela maakt debuut als kunstenaar

De Belgische modeontwerper Martin Margiela is vandaag ook in het nieuws; hij maakt komend voorjaar zijn debuut als kunstenaar met een tentoonstelling in Lafayette Anticipations in Parijs, de kunststichting van prestigieuze warenhuisketen Groupe Galeries Lafayette. Dat meldt WWD. De expositie ‘Martin Margiela’ loopt van 15 april tot 25 juli 2021 en bevat niet eerder vertoonde sculpturen, foto’s en installaties. Margiela heeft de afgelopen jaren al meerdere tentoonstellingen op zijn naam gehad, net als de documentaire ‘Martin Margiela: In His Own Words’ uit 2019, maar zijn kunst heeft hij nog nooit eerder met de wereld gedeeld.

Foto: flickr.com/minxlj