TOP

Online HBD-training tegen overvallers

Elke overval is er een teveel en daarom lanceert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) tijdens de nationale 'Week van de Veiligheid' de nieuwe online training 'Laat je niet overvallen'.

“Vorig jaar werden in de detailhandel 868 bedrijven overvallen”, vertelt Hendrik-Jan Kaptein, hoofd bestrijding winkelcriminaliteit bij het HBD. Er werken ongeveer 750.000 mensen in de detailhandel, dus ongeveer één op de duizend bedrijven krijgt te maken met ongewenst gewelddadig bezoek. “Juweliers, tabakszaken en videotheken, maar ook supermarkten maken hierbij relatief de grootste kans een overvaller over de vloer te krijgen.”

RAAK
De lesstof die vanaf 11 oktober online te vinden is, behandelt een aantal maatregelen om je winkel minder aantrekkelijk te maken voor overvallers. Ook het RAAK-principe komt aan bod over wat je moet doen tijdens een overval: Rustig blijven, Acceptatie, Afgeven van geld of goederen en Kijken om later een goede daderbeschrijving te kunnen geven. In deze training wordt ten slotte gewezen op de gratis opvang door Slachtofferhulp Detailhandel.
De HBD-onlinecursus ‘Laat je niet overvallen’ is gericht op beginnende winkelmedewerkers en leerlingen die een detailhandelsopleiding volgen. Via filmpjes worden de cursisten meegevoerd in de lesstof. Aan het einde van de training die drie kwartier duurt, is er een toets waarmee een certificaat te behalen is.

Preventie 
Werkgevers in de detailhandel zijn verplicht een plan te hebben inzake overvalpreventie. Hendrik-Jan Kaptein: “Je moet voldoen aan de wettelijke eisen waarin wordt gesteld dat je een veilige werkomgeving moet bieden aan je personeel. Een overvaltraining past hierin en de ervaring leert dat mensen wel degelijk iets daaraan hebben. Een belangrijk deel van de lesstof ‘blijft hangen’ voor als het echt spannend wordt.”
De nieuwe online training ‘Laat je niet overvallen’ is vanaf 11 oktober beschikbaar op www.hbd.nl. De training gaat op 11 oktober in première op verschillende ROC’s in het land, waar de leerlingen een gastcollege krijgen van een HBD-adviseur.

Week van de Veiligheid
De week van 10 t/m 16 oktober is omgedoopt tot nationale ‘Week van de Veiligheid’. In deze week organiseren verschillende branche- en koepelorganisaties in de detailhandel activiteiten om veiligheid bij ondernemers en hun medewerkers onder de aandacht te brengen. www.deweekvandeveiligheid.nl.

Slachtofferhulp Detailhandel
Ondernemers en medewerkers in de detailhandel die te maken krijgen met agressie, geweld, overval of ongeval in de winkel, kunnen gratis gebruikmaken van de gratis HBD-regeling Slachtofferhulp Detailhandel. Het alarmnummer 0800-0801 is 24 uur per dag bereikbaar.