TOP

Onderzoek: Fifth Avenue duurste winkelstraat ter wereld

Fifth Avenue in New York blijft voor het tiende jaar op rij de duurste winkelstraat ter wereld. De Amsterdamse Kalverstraat staat op de 18e plek, zo blijkt uit het rapport van Main Street Across the World van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

In Nederland is de Amsterdamse Kalverstraat de duurste winkelstraat met een huurprijs van 20.500 euro per vierkante meter, zo blijkt uit de wereldwijde barometer van de commerciële vastgoedmarkt die naast de huurwaarden van 278 topwinkellocaties in 63 landen een klassement van de duurste winkelstraten in elk van die landen omvat. De Nederlandse gebruikersmarkt laat een steeds groter contrast zien tussen de toplocaties en de secundaire locaties. Arjen Boesveldt, Head of Retail Cushman & Wakefield Amsterdam: “De vraag naar winkelruimte op hoofdstraten als de Kalverstraat in Amsterdam of de Lijnbaan in Rotterdam blijft onverminderd groot, terwijl de interesse voor secundaire locaties achterblijft.

Huurprijzen stijgen weer
Ondanks een fragiele heropleving van de economie en het consumentenvertrouwen dat in heel wat landen afgenomen is, ziet de retailsector de huurprijzen in 2011 toch opnieuw stijgen. Tot die conclusie komt internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in de meest recente editie van het rapport. Bij bijna 81 procent van de 63 bestudeerde landen bleven de tophuren stabiel of lieten een stijging zien in de laatste twaalf maanden tot juni 2011. Dat zijn er heel wat meer dan de 66 procent van vorig jaar. In slechts eenvijfde van de landen (19%) daalde de huurwaarde, tegenover eenderde (34%) in 2010. John Strachan, Global Head of Retail Cushman & Wakefield, somt een aantal algemene tendensen op: “Hoewel de westerse markten een aarzelende heropleving kennen, stellen we toch vast dat de business opnieuw toeneemt. Dat is vooral het geval in de belangrijkste grote steden, die uiteraard allemaal op het verlanglijstje prijken van de internationale merken. Het aanbod is beperkt, waardoor de huur- en aankoopprijzen de hoogte in gaan. We merken ook op dat de internationale winkelketens uitbreiden naar het Midden-Oosten en Japan, maar ook China, India en in beperkte mate Latijns-Amerika in het vizier hebben”. Verder wordt de groei van de sector ondersteund door een agressieve uitbreiding naar de opkomende markten en door de hevige concurrentiestrijd tussen de grote merken om toplocaties. De business zal dus niet meteen verminderen, aangezien de vraag van de merken groot blijft en de beste locaties van de nieuwe markten stilaan een grotere aantrekkingskracht uitoefenen dan secundaire locaties in meer volgroeide markten.

Duurste winkelstraat
De duurste winkelstraat is nog steeds Fifth Avevue in New Yorkse. Gene Spiegelman, uitvoerend Vice-President Cushman & Wakefield New York, heeft hier de volgende verklaring voor: “De passanten op Fifth Avenue zijn niet alleen enorm talrijk, ze vormen bovendien een mengelmoes van diverse culturen met andere – en constant evoluerende -aankoopgewoontes. Hierdoor blijft de interesse van internationale retailers groot.

Causeway Bay (Hong Kong) en Ginza (Tokyo) behouden hun respectieve tweede en derde plaats in het klassement.

Sterkste stijger
Pitt Street Mall in Sydney (Australië) springt van de negende naar de vierde plaats en is daarmee de sterkste stijger. Volgens David Woolford, Managing Director van Cushman & Wakefield Australië, komt dit door de sterke toename van consumenten (33,3% in een jaar). Dat is dan weer een gevolg van de herontwikkeling van de hoofdstraat en het feit dat de internationale merken er absoluut hun eigen ‘flagship store’ willen behouden.

Groei Europa
In Europa is de groei veel beperkter (1,9%) en het blijft daardoor duidelijk achter op de andere werelddelen (behalve het Midden-Oosten en Afrika, 0%). Anderzijds heeft Europa zich wel hersteld van de sterke daling van vorig jaar (-4,2%). Het stadscentrum van Helsinki spant de kroon dit jaar met een stijging van 33,3 procent. Ondanks een stijging van de huurprijzen met 4,3 procent zakt New Bond Street in Londen twee plaatsen in het algemeen klassement van de vierde naar de zesde plaats. Peter Mace, Head of Cushman & Wakefield Central London Retail, beschouwt dit echter als een kunstmatige en tijdelijke daling: “We zijn dan wel gezakt in de ranglijst, maar dit komt vooral omdat er in het afgelopen jaar geen echt grote transacties geweest zijn. Onze huurprijzen zijn wel degelijk gestegen”. Dat neemt niet weg dat het Verenigd Koninkrijk gepasseerd wordt door de Champs-Elysées in Parijs, die daarmee de duurste winkelstraat van Europa wordt. De huurprijzen stegen er met 5,3% terwijl vorig jaar nog een daling van 9,5% werd genoteerd. In de ogen van Christian Dubois, Head of Retail Services Cushman & Wakefield Frankrijk, is het aanhoudende succes van de Champs-Elysées een combinatie van een aantal zaken: een permanente toename van toeristen, de heropleving van de luxesector, het beperkte aanbod van vrije winkelruimte en de zekerheid dat grote internationale merken aanwezig willen blijven in de meest gerenommeerde winkelstraten ter wereld.

Opnieuw groei in 2012
Ook voor volgend jaar wordt nog een groei van de tophuren verwacht, onder andere door de interesse in de Nederlandse markt van grote internationale ketens zoals Primark, Topshop, H&M, Inditex en Forever21.”