TOP

Moederbedrijf Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan, Inretail waarschuwt voor inbraken en de consument is positiever

Het moederbedrijf van Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan en Inretail waarschuwt voor inbraken nu winkels verplicht dicht zijn. Verder: de consument is positiever gestemd. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 december.

Ontwerper Benchellal wint Vogue Fashion Prize 2020

De Marokkaanse ontwerper Benchellal, die is gevestigd in Amsterdam, is met zijn couture vrouwenmodelabel Benchellal uitgeroepen tot winnaar van de 2020 Vogue Fashion Prize, zo staat in een persbericht. De ontwerper maakte indruk op de jury met zijn eigentijdse, maar tijdloze ontwerpen die het ultieme gevoel van glamour uitstralen en waarbij duurzaamheid centraal staat. Benchellal ontvangt een financiële toelage ter waarde van 150.000 Amerikaanse dollar, krijgt professionele begeleiding voor marketing- en persactiviteiten en een plaatsing op het luxe modeplatform Net-a-Porter. Ook zal hij met alle finalisten van 2020 zijn collectie presenteren in een exclusieve Fashion Prize-showroom tijdens de modeweek in Parijs in maart 2021.

Consument positiever, hoogste niveau sinds maart

De stemming onder consumenten was in december minder somber dan in november, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -20, tegen -26 in de voorgaande maand. Het consumentenvertrouwen bereikte daarmee het hoogste niveau na maart 2020, toen de eerste lockdown werd afgekondigd. In december waren de consumenten vooral minder pessimistisch over het economisch klimaat dan in november. Met -20 lag het consumentenvertrouwen in november ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-7). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het oordeel van consumenten over de economie was in december minder negatief dan in november. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten minder somber. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was slechts een fractie minder negatief. De koopbereidheid kwam in deze maand uit op -6, tegen -7 in november. Consumenten waren iets optimistischer over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan in november. Hun oordeel over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet.

Moederbedrijf Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan

Het moederbedrijf van de kledingwinkels Miss Etam en Steps, NXT Fashion, vraagt uitstel van betaling aan voor het distributiecentrum en het shared service center. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Door de huidige lockdown, waardoor alle omzet in één keer wegviel, kunnen deze twee bedrijfsonderdelen niet langer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De surseanceaanvraag noemt Martijn Rozenboom, directeur van NXT Fashion, ‘helaas onvermijdelijk’. Het bedrijf zegt niet meer aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Rozenboom: “Dit is een rechtstreeks gevolg van onder meer de snelheid en de duur van de recent ingestelde lockdown, waardoor de omzet van de ene op de andere dag wegviel.” Uitstel van betaling is aangevraagd voor de vennootschappen NXT SSC en NXT LOG, met in totaal 116 werknemers. Het bestuur gaat in samenwerking met de aan te stellen bewindvoerder nog proberen om voor de vennootschappen een beroep te doen op de NOW-regeling, aldus het persbericht.

Eerder vandaag kondigde het personeel en vakvereniging AVV aan naar de Ondernemingskamer te stappen om de reorganisatieplannen tegen te houden. Volgens de medewerkers houdt Rozenboom zich bij niet aan de afspraken die met de curator zijn gemaakt over het behoud van banen. Zo werd met de curator afgesproken dat er minstens 100 banen behouden zouden blijven op het hoofdkantoor, maar was daar in de plannen niets over terug te vinden. En het distributiecentrum van beide ketens werd gesloten zonder daarover het wettelijk verplichte overleg met de ondernemingsraad te voeren.

Gucci opent twee winkels bij Alibaba Group

Het Italiaanse modebedrijf Gucci opent twee online flagshipstores op het Tmall Luxury Pavilion-platform van Alibaba Group. De eerste digitale winkel met mode- en lederwaren gaat vandaag live, dat meldt Twinkle. Hiermee wil het Italiaanse modebedrijf de door de coronapandemie geleden verliezen terugverdienen. In februari 2021 volgt de tweede winkel; hier zullen schoonheidsproducten van Gucci worden verkocht. Directeur Marco Bizzarri van Gucci zei twee jaar geleden nog niet te willen samenwerken met Chinese retailers als Alibaba en JD.com omdat er ‘veel namaak op de meeste platforms’ werd verkocht. De investeringen in een digital first-benadering hebben de strategische visie gewijzigd. “Op Tmall Luxury Pavilion kunnen we onze klanten in China een geautoriseerde, op maat gemaakte e-commerce-ervaring bieden”, zegt de ceo nu.

Inretail waarschuwt voor meer inbraken

Winkeliers hebben meer te maken met inbraken nu winkels verplicht gesloten zijn. Dat stelt Inretail in een persbericht. “Er moet extra gecontroleerd worden, de winkelstraten zijn verlaten en de lockdown dupeert ondernemers al genoeg,” aldus In retail. De brancheorganisatie roept gemeenten en politie daarom nadrukkelijk op te zorgen voor de veiligheid van winkels en winkelstraten. Het liefst heeft Inretail dat het mogelijk wordt gemaakt om bestellingen bij de winkeldeur af te halen. Een ander punt waar Inretail op wijst is dat de nood die bij babywinkels is ontstaan, omdat door de lockdown bestellingen niet altijd op tijd bij de klant geleverd krijgen. Het bezorgkanaal is overbelast en honderden afhaalpunten zijn inmiddels gesloten. Ook in dit geval ziet de brancheorganisatie graag dat klanten hun bestelling bij de winkel mogen afhalen.