TOP

Honderden pakketpunten alsnog dicht, Belgische overheid wil geen Nederlandse shoppers en nieuwe winkel Cruyff in Manchester

Honderden winkels met een pakketpunt gaan vanaf zondag alsnog dicht. Verder zitten onze zuiderburen niet te wachten op Nederlandse kerstshoppers, opent Cruyff een vestiging in Manchester en maakt Inretail zich sterk voor aanpassingen in de steunmaatregelen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 18 december.

Honderden pakketpunten sluiten alsnog de deuren

Honderden winkels met een pakketpunt gaan vanaf zondag alsnog dicht, meldt de NOS. Zowel Primera als Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluit het merendeel van de winkels. De winkels mogen openblijven tijdens de lockdown van de overheid, maar mogen geen producten als krasloten of tijdschriften verkopen, wat volgens een woordvoerder van Audax leidt tot ‘onbegrip bij consumenten en vervelende situaties in de winkels’. PostNL laat de NOS weten de gevolgen van de sluitingen nog niet te kunnen overzien. Het bedrijf verstuurt op dit moment anderhalf miljoen pakketten per dag.

Belgische overheid wil geen Nederlandse shoppers in hun winkelstraten

Nu de niet-essentiële winkels in Nederland dicht zijn, zijn onze zuiderburen bang dat Nederlanders massaal de grens overgaan voor kerstinkopen in Antwerpen, Hasselt, Knokke en Luik. In België zijn de winkels vanaf 1 december weer geopend. De leiders van de zes Belgische regeringen bespreken vanmiddag in hun coronacrisisberaad of er maatregelen moeten komen om Nederlanders te weren, meldt De Telegraaf. Dat de grenzen dicht gaan, lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk. De Belgische middenstand laat juist weten dat Nederlanders van harte welkom zijn in hun winkels.

Slechte kwartaalcijfers H&M en Inditex

H&M meldt in een presentatie van de cijfers dat de omzet in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat loopt van september tot en met 30 november, 10 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij Inditex daalden de verkopen met 14 procent. H&M zegt dat het herstel van de eerste coronagolf goed te zien was in de cijfers, maar dat dit herstel teniet is gedaan door nieuwe wereldwijde overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Cruyff opent winkel in Manchester

Cruyff heeft een boektiek geopend in Arndale, het stadshart van Manchester. Het is de derde winkel van het sportmerk, dat al vestigingen heeft in Barcelona en Amsterdam. “De stad is een iconische hub voor muziek en creativiteit. Daarnaast is het één van de grootste voetbalsteden ter wereld, een perfecte combinatie.” aldus Ferenc van der Vlies, mede-eigenaar van Cruyff, in een persbericht. Naast het eigen label zal de winkel ‘guest brands’ aanbieden. Het eerste gastmerk is het Rotterdamse label ‘Off The Pitch’.

Inretail: TVL-regeling alleen voor winkels die gesloten zijn

Inretail wil dat het kabinet de TVL-regeling vanaf de lockdowndatum alleen laat gelden voor winkels die gesloten zijn. “Door de foodsector en andere open winkels uit de rekenmethode te halen, stijgt de maximale tegemoetkoming in vaste lasten naar 21%.”, aldus woordvoerder bij Inretail Paul te Grotenhuis in een persverklaring. “Nu is het maximale percentage 15%. Dit is direct een extra steun in de rug voor gedupeerde ondernemers en vraagt geen grote aanpassingen voor de overheid.” Daarnaast pleit de brancheorganisatie voor een versoepeling van de NOW3-regeling en een schadeloosstelling voor ondernemers met hoge kerstvoorraden. 

Beeld: Cruyff in Manchester, credit: Cruyff