TOP

Ondernemers niet blij met chaos rondom formatie, winst voor Lululemon in 2020 en Bristol sluit winkels in Benelux

Fitnesslabel Lululemon sluit 2020 af met een mooie omzetgroei. Verder sluit Bristol definitief meer winkels als gevolg van de pandemie en balen ondernemers van de chaos die er rondom de formatie van het nieuwe kabinet is ontstaan. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 2 april.

Ondernemers niet blij met chaos rondom formatie nieuw kabinet

Ondernemers zijn niet blij met de grotere onzekerheid waarin ze nu verkeren door de chaotische ontwikkelingen rondom de formatie en demissionair premier Mark Rutte. Volgens Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL was de politiek ‘de afgelopen dagen vooral met zichzelf bezig in plaats van met problemen van bedrijven’, meldt Nu.nl. In een brief aan Rutte schrijft Biesheuvel dat hij zo snel mogelijk een plan van het kabinet wil voor het herstel van de economie en heropening van onder meer winkels en horeca. De voorman vindt dat dit voorrang moet krijgen op de formatie. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland maken zich zorgen. “We zitten midden in een grote crisis die een zware wissel trekt op bedrijven. Perikelen rond de formatie mogen onder geen beding de aanpak van die crisis en de steun aan ondernemers raken”, aldus de organisaties.

Bristol sluit meer winkels door coronacrisis

Discountformule Bristol heeft zoveel last van de lockdowns in de Benelux dat ten minste tien winkels definitief zullen sluiten. Daarnaast wordt het hoofdkantoor in Nederland afgebouwd. Dit zegt Elise van Audenhove, CEO van moederbedrijf Euro Shoe Group, in gesprek met De Telegraaf. Zij zegt dat de winkels die gaan sluiten vooral vestigingen zijn die niet rendabel genoeg zijn. Daarbij wordt ook naar de huurprijs gekeken. De kleine versoepelingen voor de detailhandel zijn voor Bristol niet voldoende geweest om de omzet te verbeteren, al wordt het door click & collect en winkelen op afspraak wel iets beter. In augustus vorig jaar kondigde Van Audenhove al aan dat het niet was uit te sluiten dat meer winkels dicht zouden gaan dan gepland. Jarenlange verliezen en de coronacrisis hebben een groot gat in de buffer van de keten geslagen. De extra winkelsluitingen die Van Audenhove in De Telegraaf heeft aangekondigd, zijn volgens de ceo geen reden voor gedwongen ontslagen. Een reorganisatie is ook niet aan de orde.

Fitnesslabel Lululemon boekt 11% omzetgroei in 2020

In tegenstelling tot heel veel andere kledingmerken, heeft Lululemon 2020 met een mooie plus afgesloten. Het Canadese high end fitnesslabel profiteerde van de groeiende vraag naar sportkleding en leisurewear en noteerde een netto omzet van 2,9 miljard euro. Dit is een groei van 11 procent ten opzichte van 2019. Het bedrijf behaalde een brutowinst van ongeveer 1,7 miljard euro. Lululemon heeft één winkel in Nederland; aan de Hartenstraat in Amsterdam.

Urban Outfitters naar Mall of the Netherlands

Ook de Amerikaanse keten Urban Outfitters vestigt zich in Mall of the Netherlands in Leidschendam, met een winkel van 400 m2 aan het Central Plaza. Het is de vierde winkel van Urban Outfitters in ons land; er zijn al vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Maastricht. De formule richt zich met een mix van kleding, beauty en lifestyle op de hippe millenial.

Credit beeld: Lululemon