TOP

Ondernemer op weg naar het dak van de wereld

In 2006 was hij de winnaar van Sportcult's 'Sportspeciaalzaal van het Jaar'-verkiezing. Bart Dirven, eigenaar van de sportwinkel The World of Walking in Made, zit nog altijd niet stil en houdt bovendien wel van een uitdaging. En hoe hoger die uitdaging des te beter. Zo stond hij in 2007 op de hoogste berg van Zuid-Amerika, de 6.962 meter hoge Aconcagua. Binnenkort gaat hij een nieuwe (hoge) uitdaging aan met de beklimming van de Shishapangma. Met 8.027 meter één van de veertien hoogste bergen van de wereld, gelegen in het Tibetaanse deel van het Himalayagebergte oftewel 'het dak van de wereld'.

Opwarmertje

De Nijmeegse vierdaagse fungeerde als opwarmertje. Dirven kwam na vier dagen zo relaxed binnen dat hij linea recta doorging naar zijn tegenwoordig ‘tweede huis’ sportcentrum Julien in Lienden (hij traint hier 25 uur per week). “Daar hadden ze me zeker niet verwacht”, vertelt de ondernemer lachend. “Maar om drie uur was ik gewoon weer mijn wekelijkse hoogtetraining in de hoogtekamer aan het afwerken.”

Dat Dirven de Vierdaagse zo gemakkelijk uitliep heeft hem een ‘boost’ van zelfvertrouwen gegeven. “Straks ga ik natuurlijk vijf weken lang op sportniveau klimmen. Het is fijn om te weten dat ik goed op schema lig. Van alle klimmers bereikt 20 procent de top. Geen Nederlander heeft de top ooit gehaald. Dat ligt niet zozeer aan de conditie, maar aan de weersomstandigheden. Slechts één kans krijg ik dus om die top te mogen beklimmen”. Dirven hoopt zijn eigen record te verbeteren, maar veiligheid gaat voor alles. “Uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon mijn gezin weer terug zien.”

Goed doel

Verschillende bedrijven ondersteunen de expeditie van de ondernemer uit Made. En sinds zijn aankondiging van dit nieuwe avontuur regent het toezeggingen van sponsoren. Iedereen weet dat de ‘Dirven-expedities’ groots zijn en bovendien gekoppeld worden aan een goed doel. Dit keer steunt hij ‘Fight for Sight’. Dit goede doel zet zich in voor het genezen en voorkomen van blindheid. De wereld telt 37 miljoen blinden. Jaarlijks groeit dit aantal met twee miljoen mensen. Bij twee op de drie is sprake van onnodige blindheid, die te behandelen is of voorkomen had kunnen worden. Het is een project waar Dirven voor 100 procent achterstaat.