TOP
credit: flickr, taxrebate.org.uk

Ondernemer kan kostenstijging amper doorberekenen, winst voor WE en nieuw modewinkelconcept in Utrecht

WE International heeft winst geboekt, de meerderheid van de ondernemers kan de gestegen kosten niet doorberekenen en er is een nieuw modewinkelconcept geopend in Utrecht. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 15 augustus.

Foto: flickr, taxrebate.org.uk

Nieuwe sneakerwinkel geopend in Dordrecht

Er is een nieuwe sneakerwinkel geopend in Dordrecht, Kicks & Coffee, waar je naast sneakers ook koffie en thee kunt kopen. Eigenaar is de 24-jarige Stan Blokhuis die naast sneakerverzamelaar ook gecertificeerd barista is. Met dit concept hoopt hij de wereld van de exclusieve sneakers laagdrempelig te maken voor iedereen, schrijft In de buurt. Blokhuis: “Vanaf mijn vijftiende ben ik sneakerfan”, vertelt Stan. “Iedereen die mij kent, weet dat ik sinds die tijd elke gespaarde cent aan een paar nieuwe schoenen uitgeef. Inmiddels heb ik 140 paar sneakers. Nike is mijn favoriete merk.”

Zijn liefde voor het schoeisel ontstond na een actie om een paar limited sneakers te ‘winnen’. “Je moest er wel voor betalen, maar door je in te schrijven kreeg je de kans om de sneakers te kopen. Ik had geluk en won twee paar. Eén paar verkocht ik met winst. Dit sprak me aan en ik begon met particuliere verkoop. Uiteindelijk heb ik zoveel schoenen opgespaard dat ik over voldoende voorraad beschik om een fysieke winkel te beginnen.” De winkel is vrijdag 12 augustus open gegaan.

Winst voor WE International

WE International, het moederbedrijf van WE Fashion, heeft het afgelopen boekjaar (dat tot en met 31 januari 2022 liep) een winst behaald van 41,8 miljoen euro. Een jaar eerder moest het concern nog een verlies incasseren van 17,3 miljoen euro. Dat meldt Retailtrends. De omzet kwam uit op 261 miljoen euro en hiermee is WE International weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Een jaar geleden was de omzet 206 miljoen euro.

Volgens het bedrijf steeg de online-omzet sterk en ook presteerden de fysieke winkels beter dan in de eerste coronaperiode. Meer dan de helft van de omzet kwam uit Nederland. Vanwege de ‘uitdagende marktomstandigheden’ zijn de managementteams blijven focussen ‘op efficiëntiewinst en margeverbetering’. Het aantal medewerkers daalde van 1209 naar 1085, van wie er 802 in de winkels werkten.

Meerderheid ondernemers kan kosten niet doorberekenen

Meer dan de helft van de ondernemers zegt kostenstijgingen van onder meer energie en grondstoffen voor een klein gedeelte of helemaal niet te kunnen doorberekenen aan hun klanten. Bijna 9 procent kan de kostenstijgingen helemaal niet doorberekenen. Dit meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Dit heeft tot gevolg dat ondernemers overwegend pessimistisch zijn over het verwachte economisch klimaat in de komende drie maanden. Hoewel ze overwegend positief zijn, is het vertrouwen wel gedaald. Aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar daalde het ondernemersvertrouwen naar 8,2. Een kwartaal eerder steeg de stemmingsindicator nog, nadat in februari 2022 de meeste coronamaatregelen vervielen. Deze hadden sinds het begin van de coronapandemie invloed op het sterk fluctuerende ondernemersvertrouwen.

Nieuw modewinkelconcept geopend in Utrecht

Er is een nieuwe modewinkelconcept geopend in het centrum van Utrecht: Benjamins. Hier wordt tweedehands kleding verkocht maar ook gerecyclede items die zijn gemaakt van bestaande materialen. Benjamins is een samenwerkingsverband tussen textielinzamelaar Sympany en oud- modestudent Jyoti Daalmans, zo meldt Recyclingmagazine.

De tweedehands kleding wordt aan Benjamins geleverd door Sympany. Deze wordt gewassen en waar nodig gerepareerd zodat het als nieuw in de kledingrekken komt te hangen. Ze zijn dan ook heel blij met de samenwerking met Daalmans. “Wij zijn er voor iedereen en willen het vooroordeel van tweedehands doorbreken met unieke, frisse en stijlvolle items. Met Sympany heb ik daar een ambitieuze en schitterende partner in”, aldus Jyoti Daalmans.