TOP

Onderhandelingen Neckermann in impasse

Het gaat niet goed met Neckermann. Het moederbedrijf in Duitsland moet reorganiseren en ook in Nederland hangt veel werknemers ontslag boven het hoofd. Toch zal het personeel voorlopig geen actie voeren.

Vorige week raakten de onderhandelingen tussen bestuur en personeel in een impasse. Neckermann Duitsland wil werknemers die ontslag boven het hoofd hangt compenseren, maar de vakbeweging en ondernemingsraad nemen geen genoegen met het aanbod dat er nu ligt.

Werknemers in Nederland voeren voorlopig geen actie om de directie te dwingen een goed sociaal plan op tafel te leggen. Volgens Niels Suijker van FNV Bondgenoten is de actiebereidheid in Nederland er wel, maar is er nog teveel onzekerheid. Zij wachten de onderhandelingen in Duitsland af, waar de directie en vakbonden sinds gistermiddag weer met elkaar in gesprek zijn.

De reorganisatie is nodig omdat Neckermann te weinig met de tijd is meegegaan. Het bedrijf heeft zich gefocust op postorder en zich onvoldoende gericht op de internetverkoop. Sun Capital, de investeringsmaatschappij achter Neckermann will hier verandering in brengen, maar deze koerswijziging betekent dat 1.380 van de 2.400 banen verdwijnen. Het gaat om medewerkers van de eigen textiellijnen en een magazijn. Bij het Nederlandse kantoor in Sint Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen moeten honderdvijftig van vijfhonderd banen verdwijnen.