TOP

Tienduizend paar nep Nikes in beslaggenomen, modeketen Jensen Family failliet en mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

Het dragen van mondkapjes wordt verplicht in de drukken winkelgebieden van Amsterdam en Rotterdam. Verder is de Friese keten Jensen Family failliet gegaan en is de omzet detailhandel in juni toegenomen ten opzichte van 2019. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 31 juli.

Omzet detailhandel bijna 10 procent hoger in juni, kledingwinkels nog onder druk

De detailhandel heeft in juni 9,8 procent meer omgezet dan in juni 2019, meldt het CBS. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online ruim 45 procent meer omgezet. De omzet van de winkels in non-food groeide in juni met 8,5 procent. De winkels in meubels en woninginrichting, consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatie-artikelen realiseerden de hoogste omzetgroei. Daarnaast groeide de omzet van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren voor de vijfde maand op rij met dubbele cijfers.

Aan de andere kant lijden kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren al maanden forse omzetverliezen. Lichtpuntje: de omzetdaling in juni was wel een stuk kleiner dan in de drie voorgaande maanden. In juni daalde de omzet in de kledingbranche met -6,9 procent. In mei was dit nog -23,7 procent.

Fiod neemt tienduizend paar nep Nikes in beslag

De Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (Fiod) heeft donderdag ruim tienduizend paar vervalste Nike-schoenen in beslag genomen en vernietigd. De nepsneakers werden aangetroffen in loodsen in Alphen aan den Rijn die werden doorzocht in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar handel in vervalste merkkleding en schoenen, meldt het persbericht.

Btw-verlaging noodzakelijk voor verbetering koopkracht?

Nederland moet de btw tijdelijk verlagen om de koopkracht aan te jagen en de komende periode de economische malaise het hoofd te bieden, vindt oud-minister Willem Vermeend. ‘Je zou de btw van negen procent naar zes procent kunnen verlagen. Je moet wat doen.’, zegt Vermeend in de Telegraaf, die naast oud- minister ook hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie is aan de universiteit van Maastricht. Het kabinet vindt dat het verlagen van de btw ‘teveel rompslomp’ met zich meebrengt.

Mondkapjesplicht winkelstraten Amsterdam en Rotterdam

Het dragen van een mondkapje wordt vanaf 5 augustus verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam, omdat de besmettingen snel oplopen in de twee steden. Wie dit weigert, riskeert een boete, melden verschillende kranten. Onder drukke plekken vallen winkelstraten als de Meent, Lijnbaan en winkelcentra Alexandrium en Zuidplein in Rotterdam. In Amsterdam geldt de mondkapjesplicht voor onder andere de Kalverstraat, Nieuwendijk, de Wallen en de Albert Cuypstraat. Of andere steden zullen volgen, is nog niet duidelijk.

Friese modeketen Jensen Family failliet verklaard

Modeketen Jensen Family Shop in Lemmer is failliet verklaard. Volgens de Leeuwarder Courant staan daarmee ruim zestig banen op de tocht. Het faillissement werd door eigenaar Jen Eggengoor zelf aangevraagd voor elf van de dertien filialen in Friesland. De effecten van de coronacrisis zijn het laatste zetje geweest, aldus de waarnemend curator. De winkels blijven voorlopig open en er heeft zich al een overnamekandidaat gemeld. Jensen Family werd in 2000 opgericht door Eggengoor en de keten verkoopt kleding voor het hele gezin.

credit beeld: Mac Women SS2021