TOP

Omzetgroei detailhandel door hogere prijzen en Cotton Club opent in Bergen op Zoom

Het CBS concludeert dat de omzetgroei van de detailhandel in het eerste kwartaal van 2023 is gegroeid door hogere prijzen en niet doordat er meer stuks werden verkocht. Verder verliest de topman van LVMH op één dag 10 miljard euro en opent Cotton Club een nieuwe vestiging. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 24 mei.

credit beeld: Cotton Club

Omzet detailhandel stijgt door hogere bonbedragen

De detailhandel zette in het eerste kwartaal van 2023 bijna 8 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename komt door hogere prijzen. Het volume was ruim 3 procent lager. Dit meldt het statistiekbureau CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Kledingwinkels noteerden 13,5 procent meer omzet dan in het eerste kwartaal vorig jaar, terwijl de volumegroei niet verder kwam dan iets meer dan 3 procent. 

 Bij schoenenwinkels in eenzelfde ontwikkeling te zien: de omzet nam toe met 9,3 procent, het volume met 3, 5 procent. De online omzet in de detailhandel daalde met ruim 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. Multichannelspelers boekten 10 procent minder online omzet en bij de pure players was de omzet bijna 6 procent hoger.

Voor het achtste kwartaal op rij is de omzet in de retail hoger dan een jaar eerder. Vanaf het tweede kwartaal van 2022 daalt het volume en wordt de omzetstijging gerealiseerd door hogere prijzen.

Sneakerness terug naar Kromhouthal

Sneakerness keert op zaterdag 27 en zondag 28 mei terug naar de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Bezoekers van dit internationale, rondreizende sneakerevenement kunnen hier, uiteraard, de nieuwste en meest exclusieve sneakers scoren of op zoek gaan naar dat ene model van een paar jaar terug. Daarnaast zijn er workshops, gadgets, live graffiti en exposities. Naast een groot sneakeraanbod krijgen bezoekers de mogelijkheid om zich op het event ‘helemaal onderdompelen in de sneakerwereld en de bijbehorende cultuur’, aldus het persbericht.

Cotton Club opent in Bergen op Zoom

Cotton Club opent eind juni een vestiging in Bergen op Zoom. De nieuwe winkel komt in het monumentale Oude Postkantoor in de Zuivelstraat, waar jarenlang The Sting gehuisvest was, meldt Indebuurt. De opening past in de groeistrategie van de vrouwenmodeketen die bezig is aan een opmars in Nederland. Cotton Club opende in mei ook al twee nieuwe winkels en er staan er nog vijf op de planning voor de rest van het jaar. De keten werd zes jaar geleden gelanceerd als vrouwenmodemerk binnen The Sting, onder de hoede van directeur Nathalie Broekmeulen – van Zeelt. Het merk staat sinds januari 2022 op zichzelf en de collecties zijn geïnspireerd door reizen naar Zuid-Europese bestemmingen en de bijbehorende mediterrane levensstijl.

Lees ook: Cotton Club breidt flink uit. ‘Eind van het jaar hopen we rond de veertig winkels te hebben’

LVMH-baast verliest in een dag 10 miljard euro

Bernard Arnault, de oprichter van het luxeconcern LVMH en de rijkste persoon ter wereld, heeft in een dag 11,2 miljard dollar (10,2 miljard euro) van zijn vermogen zien verdampen. Onder druk van de teruglopende Amerikaanse economie vrezen beleggers dat de vraag naar luxegoederen verder afneemt, waardoor het het aandeel LVMH dinsdag 5 procent op de Parijse beurs verloor. Dit is de de grootste daling van het aandeel in een jaar tijd, schrijft het Belgische Nieuwsblad. Het vermogen van Arnault wordt geschat op 191,6 miljard dollar. Alleen al dit jaar groeide zijn vermogen met 29,5 miljard dollar door de stijgende beurskoers van LVMH.