TOP

Omzet detailhandel krimpt bijna 8 procent

In augustus 2009 heeft de detailhandel 7,7 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder. Het aantal verkochte artikelen kromp met 7,1 procent, terwijl de prijzen met 0,7 procent daalden. De grootste omzetafname werd gemeten in in non-foodwinkels, waaronder winkels in bovenkleding. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is negatief beïnvloed doordat augustus 2009 een maandag meer en een vrijdag minder ten opzichte van augustus vorig jaar telde; en een vrijdag levert nu eenmaal meer op dan een maandag. Na een correctie voor dit effect valt de omzetdaling iets minder fors uit, namelijk bijna 6 procent lager dan in augustus 2008. De lichte prijsdaling in augustus 2009 is overigens geheel terug te voeren op de lagere brandstofprijzen.

De grootste omzetafname in non-foodwinkels

Net als in voorgaande maanden was de omzet bij de winkels in de non-foodsector flink lager dan in augustus 2008. Deze winkels zetten ruim 11 procent minder om. De grootste afnames vonden plaats bij de winkels in winkels in bovenkleding, textielsupermarkten en consumentenelektronica. Deze winkels hadden een krimp van meer dan 15 procent ten opzichte van augustus 2008.

Lichte omzetdaling supermarkten

Ook de winkels in voedings- en genotmiddelen boekten minder omzet. De speciaalzaken noteerden bijna 8 procent minder omzet ten opzichte van het voorgaande jaar, de supermarkten ruim 1 procent minder. Hierdoor kwam de totale omzet bij de foodwinkels ruim 2 procent lager uit. Na koopdagcorrectie hadden deze winkels, door de hogere prijzen, een lichte omzetstijging. Bron: CBS