TOP

Omzet detailhandel groeit in maart, Dstrezzed opent winkel in Utrecht en Amazon in de rode cijfers

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek is de omzet in de detailhandel in maart met bijna 9 procent gestegen. Verder duikt Amazon voor het eerst in zeven jaar in de rode cijfers en opent mannenmodelabel Dstrezzed een nieuwe winkel in Utrecht. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 29 april.

Credit beeld: Flickrcom Mike Seyfang

CBS: bijna 9 procent omzegroei detailhandel in maart

De detailhandel heeft afgelopen maart 8,8 procent meer omgezet dan in maart 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral kleding en schoenen toonden een grote plus ten opzichte van maart vorig jaar. De kledingbranche noteerde 53,5 procent meer omzet en schoenen en lederwaren 50,4 procent. Heel verbazend is dat overigens niet: in maart vorig jaar kon alleen op afspraak bij de fysieke winkel worden geshopt. De branches doe-het-zelf/keukens/vloeren (+21,8%), meubels/woninginrichting (+15,3%), recreatieartikelen (+13,6%), consumentenelektronica/witgoed (+9,7%) en drogisterijen (+6,6%) droegen eveneens bij aan de sterke omzetstijging in de non-food branche. Voor verkopers van eten en drinken, zoals supermarkten en speciaalzaken, was vorige maand minder rooskleurig. Ze verkochten gemiddeld 6,2 procent minder producten. De prijzen waren wel hoger dan vorig jaar, waardoor het verlies in inkomsten beperkt bleef tot 0,9 procent. Vooral supermarkten verkochten minder; speciaalzaken zagen hun inkomsten stijgen met 3,1 procent.

Amazon duikt in de rode cijfers

Amazon heeft het eerste kwartaal afgesloten met een nettoverlies van 3,8 miljard dollar. Het is de eerste keer in zeven jaar dat de webgigant in de rode cijfers is terechtgekomen. Amazon noteerde een omzet van 116,4 miljard dollar, een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2021 boekte het bedrijf nog een omzetgroei van 44 procent. De hogere personeelskosten op de krappe arbeidsmarkt in Amerika en de sterk stijgende brandstofkosten zijn volgens Amazon de grootste tegenvallers van het afgelopen kwartaal. Daarnaast moest het bedrijf een forse afschrijving doen op zijn belang in de fabrikant van elektrische auto’s Rivian, waardoor een verlies moest worden geincasseerd.

Dstrezzed opent winkel in Utrecht

Dstrezzed heeft een nieuwe winkel geopend in Utrecht. Het is de elfde van het Nederlandse mannenmodemerk, meldt het label. De nieuwe locatie is gevestigd aan de Lange Elisabethstraat 8 en is ingericht volgens de eigen stijl die het merk in zijn zaken voert in ‘overwegend naturelle kleuren en natuurlijke materialen’. Dstrezzed wil de komende jaren groeien naar zo’n tien tot twaalf winkels in de grote steden, zo vertelde CEO Eric Aarden in een eerder interview met Textilia.

Ebb18 in Groningen wordt Repair Partner Nudie Jeans

Denimwinkel Ebb18 in Groningen is officieel Repair Partner geworden van Het Zweedse Nudie Jeans. Dit maakt het jeanslabel bekend op de eigen website. Bij Repair Partners kunnen klanten hun leven lang kosteloos hun Nudie Jeans laten repareren op traditionele ‘darning’-machines. Kruisreparaties, inkorten met behoud van het randje, gaten en scheuren herstellen en patchwork. Het is de bedoeling dat Ebb18 op termijn ook de tweedehandsjeans van Nudie gaan verkopen om het duurzame concept van Nudie verder uit te dragen.