TOP

Nieuwe directeur Thuiswinkel.org, Profuomo maakt kunstwerk van dichtgetimmerde etalage en steeds meer textiel in Nederland

Thuiswinkel.org heeft een nieuwe directeur en deze week opent het Circulair Textiel Lab, innovatieplatform voor verduurzaming van de textielindustrie. Verder: Profuomo heeft van de dichtgetimmerde etalage van de winkel in de PC een kunstwerk gemaakt. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 4 februari.

Steeds meer textiel in Nederland

De hoeveelheid textiel in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen, meldt het CBS. In 2019 was het totale gewicht van het huishoudelijk textiel in omloop in Nederland 5.438 kiloton, 10 procent meer dan in 2015. Van bijna alle textielcategorieën nemen de voorraden toe. Alleen bij de jassen, broeken en truien is een lichte afname te zien. Vertaald naar aantal stuks per inwoner, komt het neer op 50 stuks jassen, broeken, truien en shirts per persoon, 40 stuks ondergoed en 15 stuks beddengoed per inwoner in Nederland. In dat laatste geval telt de voorraad van onder meer hotels, detail- en groothandel mee. De meeste textiel is er in de vorm van gecoate weefsels, onder meer producten die zijn bedekt met PVC, zoals zeil en regenkleding. Er is ook veel textielvlies aanwezig, denk aan handdoeken, stofzuigerzakken, tenten en kunstgras. Het CBS onderzoekt dit in het kader van werkprogramma ‘Monitoring en Sturing Circulaire Economie 2019–2023’ dat wordt uitgevoerd onder leiding van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050.

Nieuwe directeur voor Thuiswinkel.org

Marlene ten Ham is met ingang van 10 mei dit jaar bij Thuiswinkel.org de opvolger van directeur Wijnand Jongen. Dat meldt Emerce. Ten Ham is afkomstig van de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe. Zij was daar directeur, Jongen de voorzitter van het dagelijks bestuur. Ten Ham wil zich richten op innovatie, groei en eerlijke concurrentie. Dat laatste is een impliciete verwijzing naar de groeiende macht van internationale marktplaatsen, schrijft, Emerce dat het opvallend vindt dat ze dataportabiliteit als actueel thema noemt. Dat werd niet eerder zo prominent op de kaart gezet in de e-commerce. Jongen kondigde vorige maand zijn vertrek aan. Hij staat al sinds de oprichting in 2000 aan het roer van de belangenvereniging, die sindsdien van 38 naar meer dan tweeduizend leden groeide. Daarmee vertegenwoordigt de organisatie zo’n 70 procent van de ruim 25 miljard euro die jaarlijks online wordt omgezet in Nederland. Jongen is naast directeur van Thuiswinkel.org ook president bij Ecommerce Europe. Die functie wil hij graag blijven uitoefenen.

De Koopman, Garcia en Jack & Jones openen in Mall of the Netherlands

Het aantal mode- en accessoireswinkels in Westfield Mall of the Netherlands breidt zich verder uit. Naast Jack & Jones, de Koopman, PME Legend, Garcia en Skechers openen ook Livera, Siershop, KCST, Ara Beauty en Blitz Jewels een winkel in de nieuwe shoppingmall. Verder opent Rivièra Maison een winkel van 940 vierkante meter en neemt kapsalon Toni & Guy er zijn intrek. Westfield Mall of the Netherlands biedt een mix van shoppen, eten en entertainment. In die laatste categorie wordt met Gamestate het aanbod arcade games uitgebreid, staat in een persbericht. Samen met O’Learys en Kinepolis vormt Gamestate het leisure cluster in het Eet Theater. De officiële opening van het winkelcentrum staat gepland voor maart 2021.

Hogeschool Saxion en bedrijfsleven openen Circulair Textiel Lab

Om op grotere schaal circulair textiel te ontwikkelen en te produceren, opent deze week in ons land het Circulair Textiel Lab, een initiatief van hogeschool Saxion en partners uit het bedrijfsleven verzameld in de stichting TexPlus. Dit lab is het eerste kennis- en innovatiecentrum van Nederland dat bijna alle onderdelen van bijvoorbeeld een spijkerbroek recyclet. In Nederland recyclen we slechts 1procent van al het textielafval tot nieuwe grondstof voor de textielindustrie, meldt het persbericht. Uit cijfers die het CBS vandaag presenteerde blijkt dat in 2019 554 kiloton textiel is weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid. Van het textiel dat in het restafval terecht kwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar. Dit nieuwe initiatief moet bijdragen aan de Nederlandse ambitie om in 2030 de helft van al het textiel te verduurzamen, in 2050 moet de economie volledig circulair zijn. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Circulaire Economie: “De ecologische voetafdruk van textiel is groter dan die van de lucht- en zeevaart bij elkaar. Met de opening van het eerste circulaire textiellab, en de samenwerking in de keten met overheden en kennisinstellingen, kan de circulaire textielindustrie echt een vlucht nemen. Circulair is de toekomst.”

Profuomo maakt kunstwerk van dichtgetimmerde etalage

Om tegenwicht te bieden tegen de negativiteit rond corona en de dreigende plunderingen van vorige week heeft mannenmodemerk Profuomo in de PC Hooftstraat een sympathiek gebaar gemaakt. Het merk heeft op de houten platen voor de etalage een kunstwerk laten maken door het street-art duo Karski & Beyond. Dat meldt het label in een persbericht. “Juist de angst en negativiteit rondom corona was aanleiding voor de Profuomo directie om iets positiefs te doen met deze situatie”, laat CEO Harry van Zee weten. Op de platen staan ook bemoedigende woorden, zoals ‘freedom’ en ‘bepositive’. Winkels in de PC Hooftstraat besloten vorige etalages dicht te timmeren, betonnen elementen voor de zaak te zetten of zelfs de winkel leeg te halen uit angst voor plunderingen in het Amsterdamse Museumkwartier. Zodra de winkels weer open gaan, verdwijnt het kunstwerk weer, zegt Van der Zee. Volgens AT5 handhaven veel retailers en horecazaken de barricades voorlopig nog.