TOP

Nieuwe CEO Ziengs, samenwerking KFC en Clan de Banlieue en omzetplus voor moderetail

Schoenenbedrijf Ziengs heeft een nieuwe topman. Verder werkt streetwearlabel Clan de Banlieue samen met fastfoodketen KFC en noteert de moderetail een omzetplus in de eerste zes maanden van 2023. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 26 juli.

credit beeld: Banlieue

GfK: 3% omzetplus voor moderetail eerste helft 2023

In een roerige markt wisten mode- en schoenenaanbieders in het eerste halfjaar van 2023 een omzetgroei van 2,8 procent te realiseren. Dat komt doordat leveranciers en retailers de prijzen de afgelopen maanden ‘resoluut’ (+7,6%) hebben verhoogd, zegt Peter van Rijn, fashion lead bij het marktonderzoeksbureau, tegen Textilia. Kleding steeg met 6,7 procent in prijs, schoenen werden zelfs 10,8 procent duurder.

Wat betreft prijsverhogingen lopen mode en schoenen achter andere sectoren aan, constateert de onderzoeker. “Het effect van de inflatie treedt vertraagd op. Dat heeft te maken met de langere productietijden én de aanvankelijke aarzeling van leveranciers en retailers om de kostenstijgingen door te berekenen aan de klant”, zegt hij.

“Over die drempel zijn ze inmiddels heen. Dat moet ook wel, want het aantal verkochte stuks was de eerste zes maanden van dit jaar 4,5 procent lager dan in 2022. Met het huidige volumeverlies zijn hogere prijzen de enige manier om de marge op peil te houden. Ik verwacht dat er nog wel wat rek in de prijzen zit en dat de branche de omzet daardoor over heel 2023 op peil zal kunnen houden. Maar op een gegeven moment is het plafond bereikt.”

Verder bleef de onlineverkoop in de eerste helft van 2023 achter (-2,5%) en ondanks de mooie resultaten van het fysieke kanaal (+7,7%) drukt ook dat een stempel op de resultaten. Al is de online omzetdip volgens Van Rijn van tijdelijke aard en speelt mee dat in dit resultaat ook de offline inhaalverkopen van januari 2023 zitten. “Dat was de eerste januarimaand na de pandemie, waarin fysieke winkels weer volledig en zonder beperkingen open mochten zijn. Gevolg: offline pluste met ruim 36 procent, terwijl online die maand meer dan 13 procent inleverde.”

Lees ook: Modebranche houdt omzet in eerste helft 2023 op peil door flinke prijsstijgingen

Nieuwe CEO bij Ziengs

Scapino-topman Adem Doymaz gaat ook Ziengs leiden. Per 24 juli is hij aangesteld als algemeen directeur van de schoenenketen. Doymaz werd in 2019 benoemd als algemeen directeur van Scapino. Onder zijn leiding heeft de discounter ‘haar plek in de Nederlandse winkelstraat zichtbaar gepakt’, kondigt moederbedrijf Zire aan. “Deze uitdaging gaat Adem nu ook aan met het team van Ziengs Schoenen.”

Met de komst van Doymaz en Hillenga lijkt het fundament voor Ziengs’ toekomst gelegd. Daarvoor zag de keten in korte tijd verschillende CEO’s komen en gaan., schrijft Schoenvisie. Doymaz volgt Roy van Keulen op, die zowel Ziengs als Zire leidde maar de functie afgelopen mei na anderhalf jaar neerlegde. Zijn voorganger bij Ziengs, Tico Schneider, bleef met zes maanden ook niet lang.

Samenwerking Clan de Banlieue en KFC

Fastfoodketen KFC en streetwearlabel Clan de Banlieue hebben samen een exclusieve collectie uitgebracht. Centraal in de capsulecollectie staat het herkenbare design van het populaire Rotterdamse label. De collectie bestaande uit een herbruikbare bucket voor kip en een T-shirt. Het shirt, dat ook wordt gedragen door de medewerkers van de restaurants, zijn exclusief online te koop. De opbrengsten van de verkoop gaan naar de Banlieue Foundation. Deze stichting helpt mensen van alle leeftijden om hun plek te vinden in de samenleving.

Lees ook: Clan de Banlieue ontwikkelt door en vervult missie

H&M klaagt Shein aan

H&M heeft een rechtzaak aangespannen tegen de online ultra fast fashion-speler Shein. De Chinese webshop zou designs voor sweaters en badkleding zonder toestemming hebben gekopieerd van H&M. De Zweedse retailer eist een schadevergoeding. De zaak dient bij de rechtbank in Hongkong, waar de voormalig Shein-eigenaar Zoetop Business is gevestigd. Ook moederbedrijf Shein Group is aangeklaagd, meldt Bloomberg.