TOP

Nieuwe cao voor modebranche, Levi’s maakt WK-shirt België en sterke daling franchisers in mode

Voor personeel in de moderetail komt er een nieuwe cao. Verder: de modebranche laat een sterke daling zien in het aantal franchisezaken, Levi’s brengt een Belgisch shirt uit voor het WK en Granny’s Finest is failliet verklaard. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 28 juni.

Nieuwe cao voor werknemers in de modebranche

Voor 170.000 medewerkers in de retail non-food komt er een nieuwe cao. Per 1 juli stijgen de lonen met 1,03 procent. De nieuwe cao loopt tot 1 januari 2021. Brancheorganisatie Inretail kwam met de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en AVV tot een onderhandelaarsresultaat. De bonden adviseren hun achterban om akkoord te gaan met het resultaat.

Een nieuwe partner in deze cao is de Vereniging Grootwinkelbedrijf Textiel (VGT) met 18.000 medewerkers. Eerder sloten Tuinbranche Nederland (met 9.000 medewerkers) en juweliers- en parfumeriewinkels  zich al aan bij de nieuwe cao. Inretail vertegenwoordigt de mode-, woon-, schoenen-, en sportwinkels in Nederland.

Sterke daling franchise in de mode

In de modebranche is er een flinke daling te zien in franchise. Het aantal modeformules in 2017 daalde van 27 naar 22, een daling van 18,5 procent. Het aantal franchisevestigingen in de mode daalde relatief minder sterk met 2,6 procent. Dat meldt de Nationale Franchisegids.

Uitzonderingen zijn franchiseformules Hunkemöller, Livera, Lincherie en The Athlete’s Foot. Deze retailers hebben een grote focus op klantenservice. Zo liet Hunkemöller in 2017 een groei zien van 13,5 procent en kondigde Livera aan in de komende jaren veertig vestigingen te openen.

PVH heeft grote duurzaamheidsplannen

PVH, eigenaar van onder andere Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Speedo, sluit zich aan bij de Amsterdamse Foundation Fashion for Good en zet zich daarmee in voor een duurzamere mode-industrie. Fashion For Good is een wereldwijd platform voor duurzame innovatie, waarbij veelbelovende startups toegang krijgen tot de benodigde financiering en expertise om een omschakeling  mogelijk te maken naar meer duurzame productiemethoden.

Naast de deelname aan de Fashion for Good Foundation, heeft PVH zich ook aangesloten bij de Global Fashion Agenda en het Ellen Macarthur  Foundation Make Fashion Circular Initiative. Melanie Steiner, Chief Risk Officer van PVH reageert in een persbericht op de samenwerkingen: “Deze drie organisaties zijn allemaal gericht op innovatie, samenwerking en systeemverandering, wat de basis is van onze stategie voor bedrijfsverantwoordelijkheid bij PVH.”

De Global Fashion Agenda is een initiatief zonder winstoogmerk, opgericht in 2016 met als doel om een gemeenschappelijke agenda te formuleren voor gerichte inspanningen van de industrie op het gebied van duurzaamheid in de mode. De Ellen Macarthur Foundation richt zich op samenwerking met bedrijven, overheid en de academische wereld om de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Levi’s lanceert T-shirt met Belgische vlag

Speciaal voor het WK lanceert Levi’s een speciaal t-shirt met de Belgische driekleur. Het jeansmerk verving het klassieke batwing design voor de vlag van onze onderburen. Het T-shirt is in beperkte oplage verkrijgbaar vanaf 27 juni en zowel verkrijgbaar voor mannen als vrouwen. Het shirt is exclusief te vinden in de Belgische Levi’s winkels.

Granny’s finest failliet verklaard

Dinsdag 26 juni is het breibedrijf Granny’s Finest failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam, zo is te lezen op faillissementsdossier.nl. Twee weken terug kwam het nieuws naar buiten dat Granny’s Finest faillissement had aangevraagd, volgens het bedrijf was het niet meer haalbaar om door te gaan. De materiaalkosten waren hoog, er was alleen omzet in de winter en de logistiek – het rondbrengen van de wol en het ophalen van de mutsen en sjaals – was duur, schreef het bedrijf destijds aan de breiende oma’s. In december 2016 interviewden we de oprichters. Het bedrijf was begonnen als Rotterdamse handwerkclub om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Eind 2016 heeft Granny’s Finest 500 breiende oma’s en vijftig verkooppunten in Nederland.