TOP

Nederland klimt uit de recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal uit de recessie gekomen. Volgens het CBS groeide de economie in de maanden juli tot en met september met 0,4% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Vergeleken met het derde kwartaal een jaar geleden kromp de economie nog met 3,7%. De economische groei in het derde kwartaal is de eerste groei na vijf kwartalen van krimp.

Nederland is hiermee volgens de gangbare definitie uit de recessie. De krimp op jaarbasis is volgens het CBS ‘aanzienlijk kleiner’ dan die in het eerste halfjaar van 2009. De export was weliswaar nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden ‘maar ook hier is de daling veel minder dan in het eerste halfjaar’, aldus het CBS. ‘De investeringen vielen wel verder terug.’ Huishoudens bleven terughoudend in hun uitgaven, vooral duurzame consumptiegoederen als electronica en winkelinrichting doen het niet goed. Alleen de overheidsinvesteringen namen toe.

De Nederlandse economie is dus uit de recessie, maar het herstel is echter heel broos. De groei is eigenlijk geheel toe te schrijven aan het herstel van de export en hinkt dus op één been. Dit zei econoom Michiel Vergeer van het CBS vandaag.