TOP

Nederland goedkoopste vestigingsplaats

Nederland is de goedkoopste vestigingsplaats in Europa voor buitenlandse ondernemingen. Dit blijkt uit het internationale onderzoek van 30 maart van het accountant- en adviesbureau KPMG.

Nederland is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die actief zijn op het gebied van research & development. International Affairs Executive Elbert Waller van KPMG zegt in een persbericht dat dit komt doordat Nederland deze activiteiten fiscaal aantrekkelijk maakt. Dit is volgens hem een belangrijk signaal naar buitenlandse bedrijven die in deze tijden meer op kosten letten.

Het onderzoek
De andere landen die KPMG onderzoekt zijn onder andere de VS, Canada, Mexico, Japan, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. De onderzochte landen zijn qua kosten vergeleken met de VS. Nederland kent een kostenvoordeel van 3,5% ten opzichte van de Verenigde Staten.

KPMG heeft gekeken naar zowel de kosten die een ondernemer moet maken bij het opstarten van een bedrijf als de operationele kosten over een periode van tien jaar. Nederland laat alle Europese landen achter zich, maar Mexico en Canada zijn nog goedkoper. Ondernemingen zijn het minst voordelig uit in Japan en Duitsland.

In de modebranche zijn ook enkele Europese hoofdkantoren in Nederland gevestigd, bijvoorbeeld van Nike, Tommy Hilfiger en Pepe Jeans.

Concurrentiepositie Nederland
De concurrentiepositie van Nederland in Europa is volgens Waller vergeleken met 2008 ‘aanzienlijk verbeterd’. Twee jaar geleden had Nederland nog te maken met een kostennadeel ten opzichte van Franrkijk en Groot-Brittannië. Dat is verleden tijd, want Nederland gaat nu aan kop.