TOP

Mud Jeans failliet

Het Nederlandse verantwoorde jeansmerk Mud Jeans is op 3 april failliet verklaard. De mogelijkheden tot een doorstart worden onderzocht, maar vooralsnog is nog niets duidelijk over de continuïteit van het merk.

‘Lieve volgers, helaas hebben wij in deze lastige tijd niet ons hoofd boven water kunnen houden. Achter de schermen zijn wij nu druk bezig’, maakte het bedrijf op 12 april via het account van Mud Jeans op Twitter bekend. ‘Wellicht zijn er mogelijkheden voor een nieuwe start. Wij blijven geloof houden in het concept. Duurzaamheid heeft de toekomst!’

Duurzaam 

Mud Jeans is in 2007 opgericht door Benno Oostinjen en Tim van Looijen als duurzaam en ecologisch verantwoord geproduceerd jeansmerk met het Max Havelaar keurmerk. Daarnaast produceerde het bedrijf ook duurzame en verantwoorde private label collecties voor derden. Om te kunnen groeien is in november 2010 nog een samenwerking aangegaan met participatiemaatschappij European Equity Partners (EEP) uit Delft.

Doorstart?

Hoewel Mud Jeans momenteel de mogelijkheden verkent voor een doorstart, is daarover nog niets zeker. De agent van het merk, Cecile Scheele van Goodbrandz, is na het faillissement in elk geval gestopt met het merk. “Ik weet niet hoe het verder gaat, maar de leveringen zijn stopgezet en de orders voor het najaar vallen weg. Ik ben bezig met een nieuw verantwoord jeansmerk uit Amerika, zodat ik mijn klanten een alternatief kan bieden en zij niet met een gat in hun collectie komen te zitten.”

Organisatorisch

Volgens Scheele betekent het faillissement van Mud Jeans niet dat er geen ruimte is voor een duurzaam jeansmerk in Nederland. “Het merk werd juist heel goed ontvangen. Ik had ruim dertig klanten en men was heel enthousiast over de pasvorm en de collectie. Het bedrijf is te snel gegroeid, waardoor ze het organisatorisch niet aankonden en de  leveringen stagneerden. Erg jammer, want ik heb klanten die echt naar het merk vragen.”

Greanz

Opvallend is dat Greanz, een winkelconcept gericht op verantwoorde jeanscollecties én klant van Mud Jeans, eerder dit jaar ook failliet werd verklaard. Greanz werd in 2010 opgericht met grootse plannen voor het uitrollen van het concept over heel Nederland. Het bleef uiteindelijk bij een aantal winkels in de regio Utrecht.

 

Is er geen ruimte voor duurzame jeansconcepten in Nederland of zijn deze faillissementen te wijten aan de economische crisis? Wat denk jij? Reageer!