TOP

Moederbedrijf Miss Etam, Steps officieel failliet, Wehkamp ziet winst verdubbelen en Sapph is verkocht

Modewinkelbedrijf FNG, moeder van modeketens als Miss Etam, Brantano en Steps, is in België failliet verklaard. Verder: Coolinvestments, het concern van Roland Kahn, heeft lingeriemerk Sapph verkocht en Wehkamp ziet winst verdubbelen ondanks lagere verkopen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 3 augustus.

Moederbedrijf Miss Etam en Steps nu officieel failliet verklaard

Modewinkelbedrijf FNG, moeder van modeketens als Miss Etam, Brantano en Steps, is in België failliet verklaard, zo meldt het AD. De onderneming kampte al langer met financiële problemen en die verergerden door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus. In Nederland vroeg het bedrijf vorige week uitstel van betaling aan. De ondernemingsrechtbank in Mechelen stelde vier curatoren aan. Die gaan nu kijken of een doorstart mogelijk is van het hele bedrijf of onderdelen en in welke vorm. Een woordvoerder van FNG had na de faillissementsaanvraag laten weten dat de winkels van het bedrijf gewoon open zouden blijven. Het is onduidelijk of dat nu ook gebeurt.

Roland Kahns Cool Investment is niet langer eigenaar van Sapph

Coolinvestments, het concern van Roland Kahn, heeft lingeriemerk Sapph verkocht. Dat gebeurde al begin dit jaar, onthult Kahn in de nieuwste podcast van RetailTrends. Aan de verkoop is destijds geen ruchtbaarheid gegeven en wie de nieuwe eigenaar is wordt niet bekendgemaakt. Daarover is een geheimhoudingsplicht met de koper afgesproken, zegt Kahn. “Sapph heeft ons nooit één dag geld opgeleverd”, blikt hij terug. “We dachten in onze arrogantie dat we dat ook wel konden, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.” Kahn wijt het tegenvallende Sapph-avontuur deels aan de moeilijkheid om in Nederland goed management te vinden. Dat is in de Verenigde Staten volgens hem wel anders. “Daar vind je mensen die bereid zijn acht dagen vakantie per jaar te nemen en zestig, zeventig uur in de week werken. En dat wordt dan ook navenant vergoed.” In Nederland hoef je directeuren volgens hem niet extreem veel te betalen, maar zijn het vaak managers. “En managen betekent in stand houden. Het zijn over het algemeen geen ondernemers die een bedrijf echt vooruit helpen.”

Wehkamp ziet winst verdubbelen ondanks lagere verkopen

Wehkamp wist in het afgelopen boekjaar, dat bij de webwinkel eindigt op 31 maart 2020, zijn winst ruim te verdubbelen naar 24 miljoen euro. Dat meldt NU.nl. Ook zag het bedrijf door de corona-uitbraak de verkoop van meubels en tuinartikelen toenemen, terwijl de kledingverkoop afnam, meldt het bedrijf maandag. De sterk gestegen winst had de webwinkel naar eigen zeggen te danken aan de nieuwe bedrijfsstrategie. Daarin focust het bedrijf op producten waarmee meer winst behaald kan worden Het gaat dan onder meer om woonartikelen. Ook wil Wehkamp meer samenwerkingen aangaan. Zo werkt het bedrijf al samen met HEMA. Met welke andere ondernemingen Wehkamp zou willen samenwerken, is niet bekendgemaakt.

Sacha en Manfield in België failliet

De Belgische takken van schoenenketens Sacha en Manfield zijn failliet verklaard. Dat schrijft RetailDetail. Er is weliswaar al een akkoord over een doorstart onder de Nederlandse eigenaars. Op 14 juli is Mayfair International Shoefashion failliet verklaard, zo bericht het Nieuwsblad. Dat is de houdstermaatschappij boven de Belgische winkels van Sacha en Manfield, die in ons land samen 17 winkels en 140 medewerkers telden. De winkels zijn inmiddels gesloten, maar er zou al een principeakkoord zijn met de aandeelhouders van de Nederlandse moederholding Termeer Groep rond een doorstart. In de volgende weken wordt bekeken of en hoeveel winkels de deuren alsnog kunnen heropenen.