TOP

Modewereld in de ban van Chinese zwerver

Het nieuwe modevoorbeeld is een Chinees met een versleten jas en een eeuwige sigaret. De dakloze Chinees zwerft rond in de stad Ningbo en wordt dagelijks om zijn kleding gefotografeerd. Veel mensen zijn geïntrigeerd door de chinese zwever en hij is zelfs uitgeroepen tot stijlicoon.

Het dakloze mode-icoon is 35 jaar oud en wordt regelmatig gespot in vrouwenkleding. Bezoekers van Chinese websites kunnen geen genoeg van de zwerver krijgen en noemen hem ‘Beggar Prince’ en Handsome Vagebond’.

De zwerverlook is hot
Vivienne Westwood heeft in januari al haar ‘homeless chic’-collectie, de zweverslook, geïntroduceerd. Hiermee lijkt de ontwerpster een nieuwe modelook op de markt te hebben gebracht. Verder fotografeerde de streetstyleblog The Sartorialist andere ‘modebewuste’ zwervers en bracht de Italiaanse Vogue een cover uit met de zwerverlook. Twee jaar geleden zei supermodel Erin Wasson al dat daklozen haar inspiratiebron waren. “Ik heb respect voor zwervers. Ze hebben de gekste looks en halen hun kledij uit vuilbakken”, biecht het model op.  

Of de Chinese zwerver zelf doorheeft dat de modewereld in de ban is van zijn kledingstijl, is niet bekend. Modeliefhebbers houden hem nu nog steeds in de gaten. De man is nog anoniem en de sociale hulpverleners willen dat zo houden. De geruchten gaan dat de man een universitair diploma heeft, maar toen zijn vriendin hem dumpte raakte hij het spoor kwijt.