TOP

Lancering Respect T-shirt in Bijenkorf Den Haag

Dinsdagavond werd het Respect T-shirt van non-profit organisatie Made-By en het duurzame modemerk Edun gelanceerd in de Bijenkorf in Den Haag. Victoria Koblenko nam het T-shirt in ontvangst. "Ik ga de link tussen fashionable en duurzaamheid versterken. Duurzaamheid is 'in', maar nog niet fashionable", aldus Koblenko.

Het duurzame T-shirt van de winnares Dianne Delahunty is wel “cool en duurzaam”, vindt Koblenko. Dianne Delahunty heeft de ontwerpwedstrijd met als thema ‘fashion with respect for people and planet’ van Made-By en Edun gewonnen. De ontwerpwedstrijd werd in oktober 2009 ter ere van het 5-jarig bestaan van Made-By gehouden. “Zij sprong er echt uit”, zegt directeur Made-By Mark Huis in ‘t Veld, die ook bij de lancering aanwezig was. Haar Respect T-shirt is in productie genomen en terug te zien bij verschillende retailers in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De 32-jarige winnares uit Londen was tijdens de lancering niet aanwezig. Ze is een echte Edun fan en greep direct haar kans. “Ik koos ervoor om het woord respect te gebruiken en elke letter bestaat uit symbolen die voor mij staan voor duurzaamheid en bewustzijn van sociale en ecologische omstandigheden”, liet Dianne Delahunty eerder weten

This is the moment…
Koblenko neemt het shirt in ontvangst, terwijl enkele bezoekers van hun champagne drinken en zich een voor een om het kleine podium op de tweede etage verzamelen. Het shirt wordt in roze en grijs verkocht. De blonde actrice is blij met het winnende ontwerp. “Het is grafisch en niet te opzichtig. Ik zou het shirt dragen, maar wel in het grijs, want roze is niet mijn kleur.”

De stap naar duurzame kleding
Volgens Huis in ‘t Veld is het voor merken nog niet makkelijk om duurzaam te gaan. “Wij willen als non-profit organisatie niet zeggen wat een merk moet doen en de mode moet geen concessies doen. We willen ze alleen mogelijkheden bieden”. Volgens de directeur kan een collectie niet in een keer duurzaam worden. Dat moet stap voor stap gebeuren. Huis in ‘t Veld is erg blij dat Bijenkorf zich bereid heeft gevonden om het T- Shirt te verkopen.

Voor Koblenko en net als veel consumenten is duurzame kleding vaak ook nog een ver-van-je-bedshow. “Ik ga als consument ook voor mooi in plaats van duurzaam”, zegt Koblenko die nog in gesprek is met Made-By over haar rol bij de non-profit organisatie. “Ik draag niet alleen duurzame kleding. Ik wil trouw blijven aan mijn excentrieke smaak. Daarom heb ik veel verschillende modeontwerpers benaderd en gevraagd of ze voor mij duurzame kleding willen maken.”

Het Respect T-shirt kopen
Detaillisten kunnen het Respect T-shirt inkopen. De verkoopprijs is 29.95 euro, waarvan 5 euro naar Conservation Cotton Initiatieve van de Wilflife Conservation Society gaat. Dit initiatief helpt Afrikaanse boeren over te stappen naar milieuvriendelijke materialen en processen, zoals biologisch katoen.