TOP

Modestage over de grens: Beau van Gils in Schotland

Textilia spreekt de komende tijd elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-student Beau van Gils. De 26-jarige Beau heeft de opleiding zo goed als afgerond en heeft stage gelopen bij ACS Hirewear in Glasgow, Schotland.

Waarom ben je stage gaan lopen in Schotland?
“Ik wilde tijdens mijn studie per se stage lopen in het buitenland. Het is goed voor mijn ontwikkeling en je kunt er heel veel leren. Het is gewoon een hele uitdaging. Het was niet zo dat ik per se naar Schotland wilde. Ik ben zelf gaan zoeken en via via kwam ik in Schotland terecht.”

Wat voor bedrijf is ACS Hirewear en waarom juist daar?
ACS Hirewear is gevestigd in Schotland en verhuurt trouwkleding voor mannen. In Groot-Brittannië is het heel populair en wordt er grootschalig trouwkleding en avondkleding verhuurd. In het hoogseizoen van april tot september worden er per week 13.000 kostuums, jacquets en smokings verhuurd. In Nederland kennen we dit niet. Daarom vond ik het ook zo interessant. Je hebt in Nederland wel herenmodezaken waar je eventueel pakken kunt huren, maar in Groot-Brittannië zijn er gewoon complete winkels voor.”

Wat voor opdrachten moest je doen?
“Ik heb voornamelijk onderzoek gedaan naar de Britse en Europese markt, hoe de verhuur in elkaar zat. Wat voor invloed heeft de trouwmarkt, heeft de economie ook een groot effect op de verhuur? Daarnaast zat ik bij vergaderingen, ging ik mee naar huidige en nieuwe klanten en moest ik het bedrijf vertegenwoordigen op trouwbeurzen.”

Wat vond je de leukste opdracht?
“Mijn onderzoek in geheel vond ik heel leuk om te doen. Ik reisde winkels af in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland om te kijken hoe ze het daar verhuurden. Wat waren de gelijkenissen en verschillen met Europa? Het was leuk om te zien dat het modegevoel van de gemiddelde Schotse en Britse consument lager ligt dan in de overige landen.”

Vond je sommige opdrachten moeilijk?
“Het informatie verzamelen over de verhuur in Oostenrijk was heel moeilijk. Ik kon er niet zelf naar toe en om een duidelijk beeld te schetsen is dit eigenlijk wel noodzakelijk. Het is niet heel moeilijk, maar het kost gewoon wat meer tijd.”

Zijn er dingen in Schotland die heel anders zijn dan hier?
“De mentaliteit is anders in vergelijking met Nederland. Mensen zijn veel rustiger en meer openhartig. In Nederland zijn mensen veel directer, gehaaster en komen vaak nors over. In Schotland wordt er eerlijk gesproken en gehandeld. Bij ACS Hirewear heeft het personeel echt een hart voor de zaak. Ze hebben geen negen-tot-vijf-mentaliteit en zijn niet te beroerd een paar uur langer door te werken.”

Voelde jij je stagiair of meer een medewerker van het bedrijf?
“Ik voelde me echt als medewerker. Ze betrokken me echt bij alles. Ik ging mee naar vergaderingen en naar huidige en nieuwe klanten. Daarnaast had mijn eigen bureau en mijn eigen werkzaamheden.”

Hoe is het je bevallen zo lang in het buitenland?
“De zes maanden in Schotland was echt een hele goede ervaring. Schotland is echt een goed land voor stage. Ze zijn heel trots op hun land en vinden het maar raar dat mensen uit Nederland daar stage gaan lopen. Het is me absoluut goed bevallen door het feit dat de mensen zo open, vriendelijk en behulpzaam zijn. Hierdoor gingen die zes maanden als een speer.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Door mijn onderzoek heb ik geleerd hoe de verhuurmarkt in elkaar zit. Ook ben ik erachter hoe groot de invloed van media en Hollywood is op kledingverhuur. Toen de film Braveheart uitkwam was er echt een run op Schotse kleding. Ik had nooit gedacht dat dit zo’n invloed zou hebben op de trouwmarkt. Wat ik ook interessant vond is dat de verhuur van mannenkleding wordt gepromoot via de damesmarkt.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik werk momenteel bij productiebedrijf The Makers in Nederland. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van private label heren- en dameskostuums. Ik voel me hier uitstekend op mijn plaats. Ik leer hier graag, ik kan en wil me hier ook verder ontwikkelen en hier zijn ook de kansen voor. Een tijdelijke baan in het buitenland zit er aan te komen. The Makers zal mij binnen nu en een jaar uitzenden naar het buitenland. Ik zie mezelf ook wel permanent in het buitenland wonen. Het kan ook heel goed zijn dat als ik eenmaal weg ben, ik ook niet meer terugkom.”