TOP

Betalen met PIN verdwijnt in 2012

Het betaalmerk PIN gaat definitief verdwijnen in 2012 voor consumenten in Nederland. Dat heeft eigenaar Currence besloten.

Currence maakte die beslissing, nadat vrijwel alle banken in Nederland hadden aangegeven liever verder te gaan met internationale betaalmogelijkheden als Maestro en V-Pay van Mastercard en Visa.

Voordelen
Op termijn zal het nieuwe betalingssysteem kostenvoordelen met zich meebrengen voor de banken. Ook is het goed voor de uniformiteit om voor een systeem te kiezen dat ook elders in Europa gebruikt wordt, aldus Currence. Verder zou het nieuwe systeem minder fraudegevoelig zijn, omdat er geen gebruik meer wordt gemaakt van een magneetstrip maar van een EMV-chip.

Campagne
Currence, de banken en de detailhandel starten deze week de campagne ‘Het nieuwe pinnen kan beginnen’. Deze richt zich in eerste instantie op de winkeliers. Via de gelanceerde website kunnen winkeliers al aan informatie komen. In de loop van 2010 wordt de consument op de hoogte gebracht van het einde van PIN. Gebruik maken van dezelfde betaalmethode kan de klant na 2012 wel gewoon nog, alleen het merk PIN verdwijnt.

Pinnen
Volgens directeur van Currence Piet Mallekoote is het pinnen als betaalmiddel echter wel in opmars.  “Het aantal transacties neemt dit jaar met elf procent toe. Dat is meer dan we in jaren hebben gezien, ook door de actie ‘Klein bedrag? Pinnen mag’. We streven dit jaar naar twee miljard transacties totaal.” Toch zal op 31 december 2011 voor het laatst “Kan ik dat even pinnen?” te horen zijn.