TOP

Modeketen Coolcat failliet verklaard

Modebedrijf Coolcat, de kledingwinkel voor tieners, is failliet verklaard door de rechtbank, nadat de aandeelhouders het faillissement hadden aangevraagd. Het bedrijf noemt het warme weer als oorzaak voor de financiële problemen.

De rechtbank in Utrecht heeft op 19 maart het faillisement uitgesproken over Coolcat. De aandeelhouders van Coolcat hadden de dag ervoor bij de rechtbank van Utrecht het faillissement aangevraagd van de Nederlandse vennootschappen Cool Cat Fashion BV en Cool Cat Nederland BV. Dat meldde Coolcat in een persbericht. De buitenlandse entiteiten van Coolcat vallen buiten de faillissementsaanvraag, aldus Coolcat. 

“Net als veel andere moderetailbedrijven heeft Coolcat in Nederland de afgelopen periode te maken gehad met zeer uitdagende marktomstandigheden, waardoor jaren achtereen aanzienlijke verliezen zijn geleden. Dankzij een ingrijpende reorganisatie tekende zich in de eerste helft van 2018 een krachtige verbetering van de commerciële en financiële resultaten af, maar het ingezette herstel bleek nog erg gevoelig voor een aantal incidentele en structurele tegenvallers die Coolcat in het afgelopen half jaar heeft ondervonden.”

Warme zomer, zachte winter

“Met name de zeer warme én lange zomer van 2018 en de tot dusver extreem zachte winter van 2019 hebben gezorgd voor een scherpe terugval, waardoor het bedrijf niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.”

“In de afgelopen weken/maanden hebben de aandeelhouders, samen met de directie, het management en de belangrijkste stakeholders, alle mogelijkheden verkend om de toekomst van Coolcat veilig te stellen. Daarbij is onder andere gekeken naar aanpassingen in de winkelformule en de bedrijfsvoering maar deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd.”

Verliezen

Vorig jaar meldde Het Financieele Dagblad al dat Coolcat verlies al jaren draaide. De kledingketen verwachtte toen wel break-even te draaien in 2018. Dat is dus niet gelukt.

Nu het faillissement op dinsdag 19 maart is uitgesproken, neemt een curator de taak op zich om te onderzoeken of een doorstart mogelijk is. De winkels en de webshop van CoolCat blijven tot nader order open zullen blijven.

Roland Kahn richtte in 1979 de modeketen Coolcat op. Met de keten wilde Kahn modieuze kleding aanbieden voor jongeren. De eerste winkel van Coolcat werd veertig jaar geleden op de Amsterdamse Nieuwendijk geopend. Op dit moment heeft Coocat 80 vestigingen in Nederland, 17 in België, 6 in Frankrijk en 2 in Luxemburg. Daarnaast verkoopt Coolcat in deze landen en in Duitsland online kleding voor kinderen en tieners. In totaal werken bij Coolcat 1450 mensen, van wie 1180 in Nederland.