TOP

Modebeurzen Frankfurt afgelast, lawaaiprotest Amsterdam tegen lockdown en voorlopig niet winkelen op afspraak

De modebeurzen in Frankfurt gaan komende januari niet door, er komt een lawaaiprotest in Amsterdam tegen de lockdown en voorlopig kan er niet worden gewinkeld op afspraak. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 22 december.

Foto: Textilia

Lawaaiprotest Amsterdam tegen lockdown

Ondernemers in de Amsterdamse buurten Haarlemmerstraat, Spaarndammerbuurt en Utrechtsestraat houden donderdag 23 december van 12 uur tot 12:15 uur een lawaaiprotest tegen de lockdown. Verder schakelen ze vanavond de feestverlichting uit, om iedereen bewust te maken van de toegevoegde waarde van winkeliers en horeca. “Zonder ondernemers geen feest”, zegt winkelstraatmanager Sheila Prommenschenckel. Voor de ondernemers in die buurten was na de afkondiging van de lockdown afgelopen zaterdag de maat vol. “Om weer zo plotseling en net voor kerst de winkels en horeca verplicht te sluiten in een tijd waarin ze een goede omzet kunnen draaien, heeft de ondernemers hard geraakt.” Met de actie hopen ze dat mensen zich ook gaan realiseren wat een lockdown voor ondernemers betekent, zeg ze. “Ze zijn wanhopig. Dat willen we laten zien. We zijn niet tegen corona, we willen alleen van een harde naar intelligente lockdown met winkelen op afspraak en een x aantal mensen per vierkante meter in de zaak. Maar ook een hogere vergoeding voor de kosten die met name de horeca heeft gemaakt en compensatie voor zaken die net zijn begonnen en nu buiten de boot vallen. En we hopen zo in Amsterdam de reclamebelasting van tafel te krijgen.” Wat Prommenschenckel betreft beperkt dit protest zich niet tot de hoofdstad: “Heel Nederland mag meedoen.”

Niet-essentiële winkels Schiphol ook dicht

Ook op luchthaven Schiphol zijn de niet-essentiële winkels achter de securitycheck gesloten. Dat meldt Nu.nl. Door een uitzondering hoefden deze winkels ondanks de lockdown tot nu toe niet dicht, tot verbazing van de Tweede Kamer. “Mijn neiging zou zijn om de suggestie van de Kamer over te nemen”, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer over het sluiten van de winkels op de luchthaven.De premier wilde de regels op de luchthaven aanvankelijk gelijk houden aan die van andere landen. Bovendien zouden reizigers rondom de winkels toch al door elkaar lopen. Rutte veranderde van mening omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer “een beetje ingewikkeld” vindt dat op het vliegveld andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei hij. Schiphol geeft aan dat het begrijpt dat het openblijven van de winkels vragen opriep. “We zijn daarover met het kabinet in overleg geweest en sluiten vanaf woensdag 22 december de winkels”, schrijft het bedrijf.

Nieuwe fashion directeur voor Première Vision

De Franse stoffenbeurs Première Vision heeft een nieuwe fashion directeur aangesteld. In januari treedt Desolina Suter aan bij het bedrijf in die functie, zo staat in een persbericht. Suter, van Frans-Italiaanse afkomst, is een expert in materialen, kleuren en trends. Ze is bijna 15 jaar de modecorrespondent van Première Vision in Italië. Zij zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van het Première Vision modeteam, belast met onder meer de planning en invulling van de beurskalender (Première Vision Paris wordt nu gehouden in juli in plaats van in september) en fabrikanten concreet ondersteunen bij het ontwikkelen van hun collecties materialen. Verder is ze betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe communicatiekanalen en tools om de mode-informatie van Première Vision op een impactvolle manier over te brengen naar zijn doelgroepen: exposerende fabrikanten, ontwerpers en creatieve mode- en accessoiresmerken en meer.

Voorlopig niet winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak is voorlopig geen optie voor demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Het zit wel ‘in de gereedschapskist’, zegt hij, en is misschien mogelijk als de strenge coronamaatregelen stapje voor stapje worden versoepeld. Dat schrijft De Ondernemer. Het probleem is vooral dat het winkelen op afspraak volgens Blok lastiger handhaafbaar is dan online bestellen en een bestelling afhalen bij een winkel. “Maar het is niet zo dat ik zeg: het kan nooit niet. Als je geleidelijk naar een openstelling gaat, dan kan je zo’n maatregel inzetten.” De bewindsman erkent op vragen van SGP-leider Kees van der Staaij ook dat de wens leeft bij winkeliers.

Streep door modebeurzen Frankfurt

Beursorganisaties Premium Group en Messe Frankfurt halen een streep door de modebeurzen in Frankfurt die in januari 2022 stonden gepland. Dat melden de organisaties los van elkaar in een persbericht. Dat betekent dat Neonyt, Va:lue, Premium, Seek, de Fashiontech conferentie en modefestival The Ground niet doorgaan. De Duitse regering heeft grote evenementen verboden nu de omicronvariant van het coronavirus zich razendsnel aan het verspreiden is. “Naast het ontbreken van een wettelijke basis, hebben de effecten van de aanhoudende pandemie en de verspreiding van het coronavirus, evenals de zorgwekkende ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe virusvariant omicron, de veilige uitvoering van de gebeurtenissen in januari verder overruled”, schijft de Premium Group. “Lockdowns in aangrenzende Europese landen, waarvan sommige al van kracht zijn geworden, naast reisbeperkingen, quarantainevoorschriften en de volatiele situatie als geheel, maken het onmogelijk om de beurzen en randevenementen in een veilige omgeving te houden.” Messe Frankfurt laat weten dat de beslissing ze erg zwaar valt: “In de afgelopen maanden hebben we allemaal al onze passie, energie en vindingrijkheid samen geïnvesteerd om de Neonyt-gemeenschap in januari te herenigen. Helaas ligt de onvoorspelbare huidige ontwikkeling buiten onze invloedssfeer.” Neonyt en Val:ue schuiven hun fysieke beurzen door naar 5 tot 7 juli 2022, tegelijk met de andere beurzen van Frankfurt Fashion Week.