TOP

Green Tanning Initiative introduceert ‘pickle-free tanning’ in Ethiopië

Met steun van het project Green Tanning Initiative (GTI) hebben drie Ethiopische looierijen succesvolle tests gedaan met milieuvriendelijker looimethoden, ondanks uitdagende omstandigheden. De NGO’s Solidaridad en MVO Nederland startten het initiatief in 2018, samen met chemiebedrijf Stahl. GTI, ge-cofinancierd door SWITCH Africa Green van de EU, wil milieuvriendelijk leerlooien in de Ethiopische leerindustrie stimuleren

Ethiopië heeft de grootste veestapel van Afrika (115 miljoen runderen, schapen en geiten) en een lange traditie in leerlooien. Het land is vooral beroemd vanwege de hooglandschapen, die zeer fijn leer opleveren, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor handschoenen. Er zijn meer dan twintig looierijen in Ethiopië, met een totale capaciteit van 500 miljoen vierkante voet leer per jaar. Daarnaast heeft het land meer dan twintig professionele schoenenbedrijven en meer dan vierhonderd fabrieken waar handschoenen, kleding, tassen en leren accessoires worden gemaakt.

Duurzame productie, betere kwaliteit

Hoewel Ethiopië bekend staat om zijn fijne leer en gevestigde leerindustrie, zagen de organisaties achter de Green Tanning Initiative ruimte voor verbetering als het gaat om duurzame productie. Dit omvat onder meer een beter systeem om huiden te selecteren op kwaliteit, betere slachtmethoden en looien met minder gebruik van zout, water en energie, betere afvalverwerking en betere werkomstandigheden.

Tijdens het GTI-programma zijn werknemers van Ethiopische abattoirs, looierijen en fabrieken getraind in onderwerpen als kwaliteitscontrole, arbeidsrechten, exportmarketing en alles wat daartussen zit. Stahl en Solidaridad hebben daarnaast werknemers van drie looierijen getraind in het looien met milieuvriendelijker looimethodes.

In de woorden van Michael Costello, Group Director of ESG (Environment, Social and Governance) bij Stahl:

“Stahl is committed to being a catalyst for positive change and this project was an excellent example of how we honor that commitment. Thanks to the close collaboration with MVO Netherland and Solidaridad staff on the ground, and in spite of significant setbacks related to the global pandemic, real progress was made and our commitment to the Ethiopian leather industry was strengthened.”

Ondanks tegenslagen, zoals reisbeperkingen vanwege Corona, onrust op de Europese markten en politieke onrust in Ethiopië zelf, is het de looierijen in Ethiopië gelukt om succesvol tests af te ronden in zoutvrij looien. Deze nieuwe looimethode vergt minder energie, minder water, geen zout en geen metalen zoals chroom.

Ethiopië en de markt voor milieuvriendelijke leren producten

Het Green Tanning Initiative 2018-2021 is ge-cofinancierd door het SWITCH Africa Green Initiative. Dit programma begon in 2013 om landen in Afrika te helpen hun industrie te verduurzamen. Het GTI-programma valt samen met de ambitie van de Ethiopische regering om de productie van duurzaam leer en leren producten te stimuleren en Ethiopië te positioneren op de wereldmarkt als competitieve sourcing-bestemming.

Foto Solidaridad

Werknemers van de Ethiopische Batu-looierij en afgevaardigden van industrie-associaties LIDI en ELIA inspecteren de nieuwe productie van zout- en metaalvrij gelooid leer. Foto door Solidaridad.

Foto Solidaridad

De Ethiopische looierijen experimenteren met verschillende finishings en embossings van het zout- en metaalvrij gelooide leer.