TOP

Mode-illustrator Arie Vervelde overleden

Mode-illustrator Arie Vervelde is in de vroege ochtend van maandag 28 juli op 63-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. De internationale ster heeft in zijn beginperiode ook voor Textilia gewerkt.

In de vroege ochtend van maandag 28 juli is tot onze spijt mode-illustrator Arie Vervelde overleden aan een hersentumor. Hij is 63 jaar geworden. Zijn illustraties waren niet alleen te zien bij Textilia maar ook bij Vrouw, Elegance en Margriet. In 1998 onderscheidde hij zichzelf dan ook van de rest toen hij de grootste modeprijs van Nederland, de Grand Seigneur, kreeg uitgereikt. Dieuwke Grijpma, van 1971 tot en met 1981 modejournalist van De Telegraaf die nauw met hem heeft samengewerkt, laat aan de krant weten: “Ik bedacht de onderwerpen en tijdens het bespreken begon bij hem de molen te draaien. Hij was heel fantasievol. Werken met Arie was inspirerend. Hij kon niet alleen geweldig tekenen, hij voelde ook haarscherp aan wat er ging komen.”

Persoonlijkheid
Maar niet alleen zijn talent werd bewonderd, ook over zijn persoonlijkheid wordt altijd positief gesproken. “Liefde-op-het-eerste-gezicht en instant-vriendschap hebben soms veel verwantschap”, schrijft moderedacteur John de Greef in Elsevier. “Ruim drieëndertig jaar geleden werd ik op pad gestuurd om de toen al vermaarde Arie Vervelde te interviewen. Dat leverde behalve een aardig artikeltje vooral een voortreffelijke vriend op. Op zijn tekentalent was ik al gevallen (zo niet jaloers), maar zijn vriendelijke persoonlijkheid bleek een cadeau voor het leven.” Vervelde had humor, was speels en tegelijkertijd enorm sensueel.

Internationaal
Niet alleen in ons kikkerlandje was Vervelde bekend persoon maar ook internationaal was hij druk bezig aan de weg te timmeren. In 1978 verhuisde hij met partner en later man Melvin Anderson naar Milaan om vanuit daar te illustreren voor verscheidene internationale modebladen. Hij was een kunstenaar die letterlijk en figuurlijk grenzen verlegde maar ondertussen was hij ook nog jong en verlegen. Zo vertelde hij later dat hij “bibberend met een papiertje op zak waarop de nummers stonden van de ontwerpen die ik moest tekenen naar het modehuis ging en dan maakte ik zo’n snelle schets dat ik eenmaal thuis niet meer wist of er nu wel of geen zakken op die jurk zaten. Ik was ontzettend geïntimideerd door die hele modewereld.”

Ziekte
In de jaren negentig kwam Vervelde weer terug naar Nederland om als prognose-stylist en docent aan de internationaal geroemde Design Academy in Eindhoven te werken. Zelfs toen hij ziek werd bleef zijn persoonlijkheid stralen. Zo schrijft De Greef in Elsevier: “Ook de grens van de onvermijdelijke dood ging hij met vertrouwen en optimisme tegemoet. Sinds september wist hij dat hij een onbehandelbare hersentumor had (‘En weet je, het is ook nog het meest ordinaire soort dat ik in mijn hoofd heb’), maar hij behield zijn humor en liefde voor het leven.”