TOP

Jeans: wat komt er nu in de winkel? [moodboards]

Het is nu volop inkooptijd voor volgend jaar zomer, maar in de winkels komen langzaam maar zeker de herfst- en wintercollecties 2014-2015 binnen. Wat zijn de trends voor het nieuwe seizoen ook alweer?

Dandy Costum
In de denimgroep wordt de historische, ambachtelijke benadering steeds belangrijker en deze winter slaat de vertaling uit naar een lounge-, luxe en ook wel een beetje speelse sfeer. Luxe, zachte, subtiel glanzende materialen in ruit, pinstripe en paisley hebben soms iets weg van peignoirs en pyjama’s, die niet zouden misstaan in een historische hotellobby.

Bijverkoop: Pochet, stropdas, vlinderstrik met klassiek dessin, sjaals en zakdoeken om een strik te maken, klassieke bijous mengen met moderne kleuren en materialen, klassieke sokken met een twist en vintage brillen.

Grunge Cult
Een vertaling van jarennegentig-grunge op een nieuwerwetse manier. Naast het gevoel van gerecyclede materialen, gerafelde randjes en uitgewassen kleurspoelingen is er een nieuw silhouet. Grote – bulky – volumes in jassen en vesten met reusachtige schouders maken een krachtig statement. Er is een enorme verscheidenheid aan texturen: breisels, leer, denim, harige bontje, die vaak in zwart zijn uitgevoerd en hiermee het punky underground gevoel oproepen. Bottoms zijn slank en skinny en leiden naar een bulky schoen in western, gothic, of creeperlook met punky afwerking.

Bijverkoop: lange smalle gebreide gestreepte dassen, kleinlederwaren met hardwarenbeslag, klassieke tassen met graffitilogo’s, zwarte punky sieraden, XL Wayfarer zonnebrillen.

Hypercraft
Een creatieve karavaan van nomads, gypsies en meer vrijgevochten karakters defileerde op de catwalk dit seizoen. Vrolijk en eigenzinnig en toch aaibaar zacht, want aan wollen breisels, harige vachtjes en krulletjes geen gebrek. Dit zorgt voor bolle vormen in het silhouet die vaak worden gecombineerd met slank gebreide joggingbroeken of ‘versleten’ skinny jeans. In dit thema is het dessin van top tot teen aanwezig, Dit valt het meest op in de broeken die volledig zijn voorzien van strepen tot stippen en van vlekken tot tekeningetjes.

Bijverkoop: XL breisel baret, kol, wanten, gewatteerde tassen en schoenen, grove textiele poncho’s, vintage look schoudertassen, randjes bont en schaap.

Deze trends door Jan Agelink zijn op 7 januari 2014 in de jeansspecial van Textilia verschenen. Ook als eerste op de hoogte zijn? Neem dan een abonnement op het magazine.