TOP

Mode-icoon: de crop top ofwel het naveltruitje

Voor velen staat de crop top synoniem aan de jaren negentig. Niet zo verwonderlijk dus dat het naveltruitje, zoals we ’m toen noemden, met de huidige nineties-revival weer helemaal terug is. Maar wist je dat het korte topje ook een item was voor mannen?

Credit beeld: Ganni, Copenhagen Fashion Week

Terwijl veel mensen de crop top, toen nog gewoon naveltruitje genoemd, associëren met de jaren negentig, gaat de geschiedenis veel verder terug. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken (of vinden) is het niet alleen een kledingstuk voor vrouwen. In het Verre Oosten wordt de korte top al eeuwenlang gedragen, onder andere door buikdanseressen. In India wordt de traditionele sari van oudsher gedragen over een korte top, die ze ‘choli’ noemen. In de westerse wereld werd het kledingstuk gezien als exotisch en bedekten vrouwen zich ook vanwege het klimaat volledig. Pas vanaf het begin van de twintigste eeuw kwam de korte top in de garderobe van westerse vrouwen, in eerste instantie alleen als badkleding. Tot textiel in de jaren veertig door de Tweede Wereldoorlog wereldwijd schaars werd (de import van wol, katoen en kleding lag stil) en er zuinig met stof moest worden omgegaan. Rokken en ook bovenstukken werden uit pure noodzaak korter. Een bekende look werd de korte blouse met hoge kraag en korte mouwen met een midi-rok met hoge taille voor een perfect zandloperfiguur. Toch was het item voor veel mensen nog steeds te onthullend. In de jaren vijftig en zestig was de korte top ook aanwezig als (geruite) korte blouse met knoop in het voorpand. Hier was niks sexies aan, het kledingstuk was conservatief en soms bijna landelijk.

Sportkleding

In de jaren zeventig werden dankzij de seksuele revolutie de tops korter en de broeken lager. Korte gehaakte of gebloemde tops werden gecombineerd met een hoge bell-bottom jeans, wat zorgde voor de bekende hippielook. Maar de crop top was ook onderdeel van de discolook uit die tijd, met zangeres Cher als boegbeeld. Het kledingstuk was ook geliefd onder mannen. Omdat het verboden werd om met ontbloot bovenlichaam in de sportschool te zijn, begonnen gewichtheffers crop tops te dragen zodat ze toch hun gespierde lichaam konden showen. En in de Rocky-films uit die tijd dragen de boksers crop tops tijdens hun trainingen. Ook in het American football pronken de spelers met hun gespierde torso in een korte top met de kenmerkende hoge, brede schouders. Omdat hun shirts toch kapot werden getrokken tijdens de wedstrijd, konden ze net zo goed een kort shirt aandoen, was de redenering. Tot dit uiteindelijk werd verboden door de bond en er een longsleeve onder moest. 

De jaren tachtig waren populaire tijden voor de crop top, dankzij de aerobicsrage en de populariteit van dansfilms als ‘Flashdance’ en ‘Dirty Dancing’. Een cropped sweater ging over een gympakje of tanktop, en werd soms zelfs gedragen met blote buik om het afgetrainde lichaam te laten zien. Ook op het podium en op het witte doek werden T-shirts en sweaters afgeknipt. Madonna adopteerde de look en droeg een mesh crop top in de videoclip van ‘Lucky Star’. Ook Prince was fan en Johnny Depp maakte zijn debuut in de horrorfilm ‘A Nightmare on Elm Street’ in een afgeknipte sweater. 

Navelpiercings

Vanaf de jaren negentig werden de tops steeds korter en de jeans steeds lager. De navel was zichtbaar, en zo werd ook de navelpiercing een trend. De crop top werd niet langer geassocieerd met sport, maar met seks en mode. Waren de tops voorheen vaak ‘afgeknipte’ wijdere T-shirts en sweaters, nu waren de naveltruitjes strak en laag uitgesneden. Popsterren als Britney Spears, Christina Aguilera en de Spice Girls maakten er hun handelsmerk van. Maar ook model en acteur Mark Wahlberg zien we in een crop top in een advertenties van Calvin Klein met Kate Moss. Maar omdat het imago van de crop top voor mannen veranderde van sportief naar sexy, verdween het kledingstuk voor hen naar de achtergrond.

Vanaf de millenniumwisseling verdwenen de naveltruitjes ook voor vrouwen van de radar. De taille ging omhoog en tops werden langer. Tot de blote buik rond 2013 opeens weer opdook op de catwalks bij bijvoorbeeld Tommy Hilfiger, DKNY en Chanel. Sindsdien is de blote buik aan een opmars bezig en inmiddels is de crop top niet meer uit de collecties weg te denken. Het verschil met de jaren negentig? De tops zijn minder strak en minder bloot, en in combinatie met de broeken en rokken met hoge taille zorgt dat voor een verfijnder beeld dan in de nineties.