TOP

Mode-icoon: De Bomber*

Oorspronkelijk ontworpen voor luchtmachtpiloten, jaren later omarmd door gabbers en neonazi’s en nu een mode-item dat zelfs de grote designers op de catwalks showen: het bomberjack.

Met de revival van de jaren ’90 in de mode kon de comeback van het bomberjack niet uitblijven. Voor zomer 2013 werd het item al op de catwalk geshowd door designermerken als Dirk Bikkembergs, Calvin Klein en Gucci. En voorlopig is het een blijver. Oorspronkelijk werd de jas geproduceerd in de kleuren donkerblauw (navy) en legergroen (sage green), maar tegenwoordig is  hij verkrijgbaar in vele kleuren. En in allerlei prints en materialen, waaronder glanzend nylon, luxe zijdemixen of gekreukt linnen. “Veel merken brengen het bomberjack weer in de collectie”, vertelt John Spoel. Hij is agent van Alpha Industries, dat het origineel voor de Amerikaanse luchtmacht produceerde . “Maar alleen wij hebben het historische verhaal en de originele materialen.”

Vliegcomfort
Het bomberjack vindt zijn oorsprong in de vroege jaren ’50. De US Airforce gaf opdracht tot het ontwerpen van een pilotenjack dat lichter en comfortabeler was dan de leren exemplaren die destijds werden gedragen. Gekozen werd voor het wind- en waterdichte ‘flight nylon’. Zowel de buiten- als de binnenkant van de jas werd hiervan gemaakt, met daartussen polyesterfiber. De kraag van schapenvacht bleek al snel onhandig bij het aantrekken van de uitrusting met parachute. Na een paar jaar kwam er een versie met een klein gebreid kraagje, de MA-1. Die staat tot op de dag van vandaag bekend als het bomberjack. De gebreide boorden, rond lopende mouwen en korte pasvorm; alles werd bedacht voor het comfort tijdens het vliegen. Met de feloranje binnenkant, een toevoeging uit de jaren ’60, werd ’de bomber’ reversible. Spoel: “Als het vliegtuig neerstortte, keerde de piloot het jack om en was hij vanuit de lucht zichtbaar.”

Mode-item
Via de zwarte markt, verzamelbeurzen en legerdumpshops bereikten de eerste MA-1 bomberjacks de Europese consument in de jaren ’50. Tien jaar later vroeg Alpha Industries het Amerikaanse leger toestemming de jas te produceren en te leveren aan retailers. Die kregen ze. Geleidelijk veranderde de markt voor het bomberjack volledig: tot de jaren ‘70 werd de jas geproduceerd voor het Amerikaanse leger, daarna alleen nog voor de handel.

Het bomberjack is decennialang vooral een populair item bij allerlei subculturen geweest. In de jaren ’80 adopteerden skinheads en neonazi’s de jas en ook het bokssportmerk Lonsdale deed er goede zaken mee. In de jaren ’90 werd bombers een heus iconisch item, favoriet bij alternatievelingen, rockers en gabbers. Voor gabbers was de jas zelfs een uniform. Het gaf het kledingstuk een twijfelachtig imago. De huidige generatie jongeren echter heeft geen associatie met het gabbertijdperk en ziet het bomberjack gewoon als mode-item.

Alpha Industries bracht vijf jaar geleden een slimfituitvoering van de MA-1 uit. Spoel: “Want de originele bomber is wel erg log en groot. De slimfit heeft alle details van vroeger behouden en wordt nog steeds gemaakt van dezelfde kwaliteit flight nylon. Je kunt het jack alleen niet meer reversible dragen.”

En de originele MA-1’s? Die laten zich niet zonder slag of stoot uit de handel duwen. Alpha Industries levert ze bijvoorbeeld nog aan Dump Amsterdam. “Die winkel verkoopt ze aan mensen die een functionele jas zoeken voor outdooractiviteiten”, verklaart Spoel. “Die nieuwe uitvoering is meer een mode-ding.”

Info: www.alphaindustries.com