TOP

Retailers lopen ruim miljard euro mis door winkeldiefstal *

Nederland staat op de tweede plek in Europa als het gaat om winkeldiefstal. Retailers liepen hierdoor in 2013 ruim een miljard euro mis.

Dit blijkt uit de checkpoint Diefstalbarometer in retail, die vanochtend werd gepresenteerd.  Winkeldiefstal in Nederland is met een percentage van 0,59% op de totale retailomzet de op één na hoogste in Europa. Ten opzichte van vorig jaar is de totale derving (verlies door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten) gedaald.

De barometer is mede tot stand gekomen door The Smart Cube dat een wereldwijd onderzoek deed naar diefstal. Shoplifters zijn in de meeste gevallen mannen in de leeftijdscategorie 30-45 jaar. Om winkeldiefstal tegen te gaan werd in 2013 723 miljoen euro (0.81 procent) van de gezamenlijke omzet geïnvesteerd in winkel – en productbeveiliging. Michel Kaatee van Gruppo Corso wees Textilia onlangs nog op het belang van een goede winkelinrichting ter voorkoming van diefstal.

Internationaal scoort geen enkel land beter dan Noorwegen, dat slechts 0,83% verlies lijdt door derving als . Japan en het Verenigd Koninkrijk volgen en staan beide laag op de globale ranglijst met 0,97%. Mexico nam de hoogste derving waar met 1,70%. In Europa zijn Finland (1,39% derving) en Spanje (1,36% derving) de slechtste leerlingen van de klas. Nederland sluit de Europese top 3 af met 1,23%.