TOP

Nederlandse winkeliers lopen 1,36 miljard euro mis door diefstal *

Nederlandse retailers zijn 1,36 miljard euro aan inkomsten misgelopen in 2014 door diefstal. Dat staat in de Global Retail Theft Thermometer. Met een dervingspercentage van 1,48 procent presteert ons land het slechtst in vergelijking met andere Europese landen. In de modebranche worden vooral accessoires, schoenen en lingerie gestolen.

Nederland scoort slecht op het gebied van derving, laat de diefstalbarometer zien. Derving is het verlies aan omzet dat retailers jaarlijks lijden door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Met een dervingspercentage van 1,48 procent scoort Nederland het hoogst van alle zestien Europese deelnemers aan deze enquête. Wereldwijd bekeken, scoorde alleen Mexico slechter (1,68 procent).

diefstal

De Nederlandse cijfers staan in schril contrast met de Europese trend: 55 procent van de Europese retailers zag een daling van winkelcriminaliteit. Nederlandse retailers daarentegen rapporteerden een stijging. Volgens  Pjotr van Wuyckhuyse, sales manager Benelux bij Checkpoint Systems, wordt die stijging veroorzaakt door de georganiseerde misdaad: “Het groeiend aantal Oost-Europese bendes haalt voordeel uit de open-grenzen-politiek.”

Modesector

Dat Nederland het hoogst scoort in de diefstalbarometer, komt door het aantal winkeldiefstallen in de retail. Bijna driekwart van de derving (73 procent, 1,03 miljard euro) is toe te schrijven aan winkeldieven. Ze hebben het vooral gemunt op elektronicawinkels. In de modesector worden vooral accessoires, schoenen, lingerie en zonnebrillen gestolen.

diefstal 3 

Als het gaat om het hoogste percentage winkeldiefstallen, dan voert ons land met 73 procent ook op dit punt de lijst aan. Ter vergelijking: in Oostenrijk is dat 70 procent en Duitsland 65 procent. Op gebied van leveranciersfraude verliest Nederland het minst (1 procent).

Nederlands personeel eerlijk 

De diefstalbarometer laat ook een lichtpuntje zien: Nederlandse winkelmedewerkers behoren tot de eerlijkste van Europa (14 procent). Alleen de Duitse (11 procent) en Oostenrijkse collega’s (10 procent) stelen minder van de baas.

diefstal 2