TOP

MKB Nederland over lastenverhoging: “De maat is vol!”

MKB Nederland wil meer duidelijkheid in regels en een bezuinigingsstop voor ondernemers. Voorzitter Hans Biesheuvel maakt zich in een interview met de Telegraaf sterk tegenover de kabinetsplannen.

Voor Biesheuvel is de maat vol wat betreft lastenverhogingen. In de Telegraaf zegt hij: “Natuurlijk moet de overheid bezuinigen – de staatsschuld is veel te hoog. Maar houd op met het geld te halen bij ondernemers en burgers. Zaken zoals het verhogen van de vennootschapsbelasting of het instellen van een hoog toptarief in de belastingen: niet doen.”

Kredietverlening

Volgens Biesheuvel maakt het de ondernemer inmiddels niet meer uit wat het beleid is, als deze maar duidelijk is. Hij wil onder andere dat de overheid de kredietverlening aan bedrijven verbetert, die volgens hem nog altijd moeizaam is. “Zo zijn er nog veel belemmeringen bij het starten van nieuwe initiatieven, zoals kredietunies waarbij een groep ondernemers geld stort en dat uitlenen aan starters in hun sector”.

MKB-voorman Biesheuvel pleit ook voor het schrappen van de doorbetaling van loon bij ziekte. “Dat is voor veel kleine bedrijven moeilijk te dragen. Nu moet je zieke werknemers twee jaar doorbetalen. Maak daar voor kleine bedrijven een jaar van, of minder.”

Te veel verantwoordelijkheden

In het interview komt ook Henk Grifhorst aan het woord. De Amsterdamse ondernemer strijdt al jaren voor een betere uitgangspositie van het mkb. Zo moet volgens hem het loonbeslag, waarbij ondernemers een deel van het loon moeten inhouden om zo schulden van medewerkers af te lossen, op de schop. Grifhorst: “Er zijn de laatste jaren veel verantwoordelijkheden op het bordje van ondernemers geschoven. Die zaken zijn niet meer te vertalen in de prijs van het product. Terwijl je mensen juist moet stimuleren om een bedrijf te beginnen.”

Hans Biesheuvel over de belangrijkste punten die een volgend kabinet moet meenemen: