TOP

Ondernemers verdeeld over loontoeslag

Een kleine meerderheid van de ondernemers is het met MKB Nederland eens en wil de loontoeslag voor avond- en weekendwerk afschaffen. Dat meldt NRC.

MKB Nederland liet 27 januari 2014 aan het FD weten de loontoeslag voor avond- en weekendwerk af te willen schaffen. Een kleine meerderheid (54 procent) van de ondernemers is het met de werkgeversorganisatie eens. Dat blijkt uit een enquête van het FD en onderzoeksbureau TNS Nipo.

‘Flexibeler dan Flinstones’

Volgens MKB Nederland is de toeslag niet meer van deze tijd en moet daarom verdwijnen. De economie zou nu immers ‘flexbiler zijn dan in het stenen tijdperk van de Flinstones’ en is ‘al lang niet meer gebonden aan tijden van negen tot zes’. Ondernemers die niets in het plan zien geven aan dat extra ongemak van de werknemer ‘best wat extra’s mag kosten’.

Verplicht of niet?

Het is niet wettelijk verplicht om als werkgever een toeslag te betalen voor een nachtdienst of het werken op een feestdag. In veel cao’s is hiervoor echter wel wat extra’s afgesproken. Naast geld compenseren sommige werkgever ook in vrije uren. Om het roer om te gooien zouden de cao’s dus moeten worden gewijzigd.

Eenmaal, andermaal

MKB Nederland is niet de eerste die de toeslagen wil afschaffen. In juni vorig jaar deed de werkgeversvereniging AWVN al een soortgelijke oproep. Zij stelde toen om in supermarkten, de metaalsector en de ouderenzorg de onregelmatigheidstoeslag af te schaffen.

Wat vind jij?

Vind jij het een goed plan om de loontoeslag voor avond- en weekendwerk af te schaffen? Of ben jij het niet met MKB Nederland eens? Laat het ons weten en stem op de poll op onze homepage.