TOP

Textilia-lezer wil loontoeslag behouden

De meeste Textilia-lezers zijn het niet eens met de plannen van MKB Nederland om de loontoeslag af te schaffen. Dat blijkt uit de poll op Textilia.nl.

Begin februari 2014 maakte MKB Nederland bekend de loontoeslag te willen afschaffen. Volgens voorzitter Michael van Straalen zouden ondernemers klagen dat een winkelopening op zondag niet kostendekkend is, als personeel op die dat extra betaald moet krijgen. Toch is een kleine meerderheid tegen het afschaffen van de loontoeslag, zo blijkt uit de poll op Textilia.nl.

Loontoeslag afschaffen?

Toeslagen passen niet meer bij een zevendaagse werkweek en een 24-uurseconomie, stelt Van Straalen. Daarom vindt het MKB Nederland dat toeslagen integraal moeten worden afgeschaft. Afgelopen maand konden Textilia-lezers stemmen op een poll op Textilia.nl. Hier kon worden aangegeven of het afschaffen van de loontoeslag een goed idee of een slecht idee zou zijn. Zo’n 54 procent van de Textilia-lezers gaf aan het niet eens te zijn met MKB Nederland.

Uitslapen of toeslag

Ook vakbonden als CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten weigeren mee te gaan in het standpunt van MKB Nederland. “MKB Nederland heeft zich hard gemaakt voor de zondagsopening. Nu de winkeltijdenwet is aangepast, klagen ze ineens over de kosten”, laat CNV-bestuurder Fedde Monsma weten. De toeslag is volgens Andrée Ruiters, beleidsadviseur arbeidstijdenwet van FNV, de enige reden dat mensen op zondag willen werken. Ondanks de ’24-uurseconomie’ blijft zondag volgens hem een speciale dag. “Mensen willen dan bij hun gezin zijn of uitslapen. Als ze dan moeten werken, willen ze een vergoeding.”

Nieuwe cao?

Niet verrassend lopen cao-onderhandelingen in de detailhandel stuk op de zondagstoeslag voor winkelpersoneel. Daardoor worden er nu ook maar weinig nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten, aldus Van Straalen tegen De Financiële Telegraaf.