TOP

MKB Nederland: schaf avond- en weekendtoeslag af

De voorzitter van MKB Nederland, Michaël van Straalen, wil af van de extra vergoeding voor het draaien van avond- en weekenddiensten: "Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960".

In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Van Straalen afgelopen maandag: “De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan. We leven niet meer in het stenen tijdperk van de Flintstones. Het is totaal uit de tijd om iemand voor werk in de avonduren of op zondag een toeslag te geven. De economie is flexibel en al lang niet meer gebonden aan de tijden van negen tot zes. Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel.”

Toeslagen niet renderend

In het FD vervolgt hij: “Neem een zelfstandige winkelier. Die wordt door de concurrentie van grote ketens gedwongen om mee te gaan met de koopzondag of koopavond. Maar door de toeslagen voor zijn personeel is het helemaal niet renderend voor die winkelier om op zondag open te zijn. ” Of het afschaffen van toeslagen moet leiden tot een algemene loonstijging moet, decentraal, per bedrijf en sector, worden uitonderhandeld, vindt Van Straalen.

CNV: ‘Niet zeuren’

CNV Dienstenbond heeft inmiddels laten weten dat de afschaffing van toeslagen niet ter discussie staat. “Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt. Laat staan die over de rug van de medewerkers te gaan verhalen”, aldus Fedde Monsma van CNV Dienstenbond. De vakbond is niet van plan mee te werken aan een verdere koopkrachtdaling van winkelmedewerkers, die het afschaffen van toeslagen met zich mee zou brengen.

FNV: ‘Grijsgedraaide plaat’

Toon Wennekers van FNV Bondgenoten zegt dat concurrentiepositie van het mkb echter niet zal verbeteren door het afschaffen van de toeslag. “En werken in het weekend of in de avonduren is nog steeds extra belastend. Daar mag best wel wat tegenover staan. Wat Van Straalen zegt is een grijsgedraaide plaat, maar ik begrijp wel dat een beginnend voorman van MKB-Nederland deze opmerkingen maakt.”