TOP

Miss Etam uit de rode cijfers

Het lijkt er op dat Beatrice MacDonald, ceo van Etam Groep, goede zaken doet voor het bedrijf. Een jaar nadat de Francaise in dienst trad, schrijft de groep weer zwarte cijfers.

Beatrice MacDonald stapte in op het moment dat het bedrijf verlies leed en steeds minder klanten trok. Ruim een jaar na haar komst maken alle 130 filialen weer winst, meldt het Financieele Dagblad. In een interview met Textilia in januari 2009, kondigde MacDonald al aan de winkelconcepten flink aan te gaan scherpen en meer aandacht te geven aan een snellere distributie: “”We zijn nog steeds up-to-date, maar de laatste jaren is de aandacht voor snelle distributie enigszins verslapt en hebben we onder ons kunnen gepresteerd. Het tempo moet weer omhoog.”

De afzet in de Miss Etam-winkels is het afgelopen jaar met 7% gestegen. De omzet steeg met 2%, terwijl deze in de rest van de markt met 5%, €250 miljoen, is afgenomen. Dit heeft gezorgd voor een een stijging van het marktaandeel van 5,7% naar 6%. Het boekjaar 2008-2009, afgesloten op 31 juli, toont een winst voor belastingen van €3,2 miljoen, tegen een verlies van €11 miljoen een jaar eerder.

Verdere groei voor Miss Etam ziet MacDonald in multichanneling. De 120 bestaande Miss Etam-vestigingen worden uitgebreid met zo’n vijftig tot honderd nieuwe vestigingen in Nederland. De 65 Promiss-filialen moeten groeien tot zo’n honderd locaties, om een solide basis te creëren voor internationale groei, zegt Macdonald. “Niet dit jaar en ook niet het jaar daarna, maar binnen drie jaar is het zeer waarschijnlijk dat we andere regio’s gaan verkennen. We werken hard om deze plannen te concretiseren.”