TOP

Miljoenenverlies voor FNG, Kering gaat bontvrij en Mall of the Netherlands strikt Lady Gaga

De Belgische modegroep FNG heeft vorig jaar 77 miljoen euro verlies geleden. Verder: het Franse luxeconcern Kering doet bont in de ban, Westfield Mall of the Netherlands host een virtueel concert van popster Lady Gaga en wie zijn dit jaar de mode- en schoenenwinnaars van de ‘ABN Amro Retailer of the Year’-verkiezing? Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 24 september.

Foto: Joni Israeli

FNG lijdt miljoenenverlies

De Belgische modegroep FNG heeft vorig jaar 77 miljoen euro verlies geleden. Dat meldt De Tijd op basis van de recent gepubliceerde jaarrekening. De oud-eigenaar van onder meer Brantano, CKS en Fred & Ginger startte na het faillissement in de zomer van 2020 door met de Scandinavische modewebshop Ellos. Daarmee boekte het concern vorig jaar een omzet van 303 miljoen, maar leed het tegelijkertijd ook 77 miljoen euro verlies. Die dieprode cijfers hebben volgens De Tijd twee oorzaken. De eerste is een (inmiddels terugbetaalde) lening van 20 miljoen euro die de failliete FNG-vennootschapen aan het begin van de coronacrisis aangingen. Als tweede reden wijst de krant naar de zak geld – 100 miljoen euro in totaal – die FNG het Zweedse investeringsfonds Nordic Capital beloofde, de voormalige eigenaar van Ellos. Nordic Capital wacht nog op een deel van de overnamesom en kreeg een ander deel uitbetaald in FNG-aandelen, die na het faillissement waardeloos werden.

Mode- en schoenenwinnaars ‘ABN Amro Retailer of the Year’ 2021-2022 bekend

De categoriewinnaars van de ‘ABN Amro Retailer of the Year’-verkiezing voor 2021-2022 zijn bekend. Het gaat om de Beste Winkelketen van Nederland (27 categoriewinnaars), de Webshop Award (23 categoriewinnaars) en de Beste Nieuwkomer. C&A mag zich een jaar lang beste vrouwenmodeketen van het land noemen en Van Dal Mannenmode de beste mannenmodeketen. Bonprix is de modewinnaar in de categorie Beste Webshop. Een opvallende winnaar was Schuurman Schoenen: de retailer won zowel de prijzen voor beste winkelketen als beste webshop in de schoenencategorie. Hier lees je wie de andere modewinnaars zijn.

Franse luxegroep Kering wordt bontvrij

Kering stopt vanaf winter 2022-2023 met het gebruik van bont. Dat meldt het Franse luxeconcern in een verklaring. Veel merken binnen de groep hebben die stap eerder al uit eigen beweging gezet. Gucci deed bont in 2017 in de ban en begin 2021 sloten Alexander McQueen en Balenciaga zich daarbij aan. Nu volgen ook de andere labels van Kering, waaronder Brioni en Saint Laurent, inclusief de merken die het concern in de toekomst inlijft. “Kering probeert al vele jaren het voortouw te nemen op het gebied van duurzaamheid”, aldus voorzitter en CEO François-Henri Pinault. “Ingegeven door de visie dat luxe onlosmakelijk verbonden is met de allerhoogste ecologische en sociale normen. De wereld is veranderd, samen met onze klanten, en de luxesector moet zich daaraan aanpassen.”

Westfield Mall of the Netherlands host virtueel concert van Lady Gaga

Westfield heeft Lady Gaga gestrikt voor een optreden ter promotie van haar nieuwe album met jazz- en popzanger Tony Bennett. Deze plaat, Love for Sale, komt op vrijdag 1 oktober uit. De popster treedt niet fysiek op; het gaat om een ‘exclusieve livestream’ die op donderdag 30 september wordt uitgezonden via Westfields eigen streamingkanaal (live.westfield.com) en in pop-up jazztheaters in geselecteerde Westfield-winkelcentra wereldwijd, waaronder Mall of the Netherlands. Consumenten kunnen zich gratis opgeven voor het online evenement (de offline kaarten zijn inmiddels vergeven, red.). Lady Gaga zal tijdens het concert een aantal algemene jazzklassiekers en nummers van het nieuwe album met Bennett ten gehore brengen. “We zijn verheugd om fans en klanten deze 360-graden Gaga-ervaring aan te kunnen bieden”, aldus Caroline Puechoultres, chief customer officer bij Unibail-Rodamco-Westfield. De popster laat weten Westfield ‘dankbaar’ te zijn. “Zij helpen mij en mijn optreden toegankelijk te maken voor mijn fans overal ter wereld, nu ik zelf niet naar hen toe kan reizen.”

Weekendtip: 050&Mode

Nog geen plannen voor het weekend? In Groningen vindt op zaterdag 25 september de zesde editie van het fashionevent 050&Mode plaats, georganiseerd door de Groningen City Club, waar tal van winkels in de binnenstad zich bij aangesloten hebben. Op het programma staan onder meer modeshows met de nieuwe collecties van lokale retailers en een closetsale met kraampjes van de bekende influencers. Met muziek van dj Christian Lukes en dans van Let’s Rock & Roll. Het volledige programma en de lijst van deelnemende winkels zijn hier te vinden.