TOP

Met pakkettenautomaat van PostNL is Nederland nog meer afhaalpunten rijker

Pakketten 24 uur per dag ophalen. Dat kan straks op negen grote NS stations waar PostNL de komende weken pakketautomaten plaatst.

De automaten worden geplaats op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal , Schiphol, Breda, Eindhoven, Leiden en Almere Centrum.

Iedereen die wil kan van de dienst gebruik maken. Is een webwinkel niet aangesloten bij de pakketautomaat dan kan de klant zijn bestelling ‘herrouteren’ via de website. De geadresseerde ontvang een openingscode via sms als het pakket klaarligt in de automaat. 

Doordat de code en het mobiele telefoonnummer gekoppeld zijn, is misbruik niet mogelijk. Op werkdagen kunnen pakketten vanaf 15 uur opgehaald. Wordt de bestelling na 24 uur nog niet opgehaald dan wordt het overgebracht naar postkantoor of pakketpunt.

De consument bepaalt

De pakketautomaten passen in de trend dat consumenten bepalen hoe er geleverd wordt. Deze week begon in Amsterdam en Rotterdam nog een experiment met same day delivery. Walther Ploos van Amstel, hoogleraar City Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam verwacht dat traditionele pakketbezorgers steeds meer concurrentie krijgen van bijvoorbeeld Uber Rush, een zusje van Googles Uber taxi dienst.  

In een interview met Emerce zegt hij dat “het draait om opties, meer opties en nog meer opties”. “De consument wil levering op afspraak, door die pakjesbezorger die zij het meest vertrouwen, afleveren op een alternatief adres, veilige identificatie bij leveren of afhalen (met je mobieltje), afleveren in avonden en op zaterdag, keuze uit leuke afhaalpunten op loopafstand, een SMS-je als jouw pakje onderweg is, gemakkelijke retourservices, gratis klantenservice, met fatsoenlijke webcare en een sluitende track & trace informatie.”