TOP

Winkeliers bang voor mobiel betalen

Komen de lage kosten van het Nederlandse betalingsverkeer in gevaar?

Retailers vrezen dat mobiel betalen zorgt voor hogere kosten, zoals bij Paypal of creditcardbetalingen. Volgens Detailhandel Nederland komt op deze manier het efficiënte Nederlandse betalingsverkeer – met lage maatschappelijke kosten – in gevaar. Ook zouden de kosten op miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen. De organisatie pleit nu bij de Europese Commissie voor goede regulering van het betalen met de mobiel.

Beter van dienst

Is het in jouw winkel al mogelijk om met de mobiele telefoon te betalen? Hoge kans dat je nee antwoordt, aangezien het betalen met mobiele telefoon in Nederland nog in zijn startfase zit. Toch lijkt het erop dat hier op korte termijn verandering in komt. Paypal, Apple en Visa ontwikkelen achter de schermen producten waarmee de consument met een mobiele telefoon kan betalen aan de kassa. Detailhandel Nederland deed onderzoek naar deze nieuwe betalingsvorm en concludeert dat winkeliers het mobiel betalen zien als mogelijkheid om de klant beter van dienst te kunnen zijn.

Miljoenen euro’s

Toch zijn de winkeliers nog niet helemaal enthousiast. Zo geven de ondervraagde winkeliers aan zich zorgen te maken over de eventuele kosten die deze nieuwe betaalmethode met zich meebrengt. Secretaris betalingsverkeer Tom Ponjee, denkt ook dat het mobiel betalen eventueel extra kosten met zich mee kan brengen: “In Nederland zijn weliswaar goede afspraken gemaakt over pinbetalingen met de mobiele telefoon, maar er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van betalen met de mobiele telefoon die momenteel ontwikkeld worden. Denk aan betalingen met de telefoon van creditcardmaatschappijen of Paypal”,  vertelt Ponjee. “Winkeliers betalen daarvoor een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief. Hierdoor kunnen de kosten voor de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen.”

Plan

Detailhandel Nederland wil dit voorkomen en pleit daarom dat er zo snel mogelijk een duidelijk plan moet komen voor het betalingsverkeer met de mobiele telefoon. De organisatie wil dat het binnen de Europese richtlijn voor betaaldiensten valt, waarover momenteel wordt gesproken binnen Europa.