TOP

‘Merkkleding slecht voor ontwikkeling kind?’

Wie had ooit gedacht dat kleding slecht kan zijn voor kinderen? Amerikaanse onderzoekers van kinderziekenhuis Cincinnati komen tot de conclusie dat ouders maar beter geen al te dure kleertjes voor hun kinderen moeten kopen. Volgens Bengels zal het allemaal wel loslopen....

Uit het onderzoek blijkt dat merkkleding de ontwikkeling van een kind kan belemmeren. Kinderen zouden niet vrijuit kunnen buitenspelen in hun dure outfitjes, omdat ze bang zijn om hun ‘zondagse kleding’ vies te maken. Niet alleen merkkleding, maar ook te koude outfits en slecht zittend schoeisel -zoals slippers- zouden constructief speelgedrag frustreren, volgens de onderzoekers. Peuters en kleuters zouden hierdoor niet alleen minder bewegen, maar zich ook minder goed ontwikkelen op onder meer sociaal en motorisch vlak. Onderzoekster Kristen Copeland ziet deze effecten vooral optreden op schoolpleinen en in peuterspeelzalen. Ze ondervroeg 53 kleuterleidsters van 34 verschillende crèches. Uit de gesprekken kwam eveneens naar voren dat de kleding van kinderen een bron van conflicten kan zijn tussen ouders en kleuterleidsters. Laatstgenoemden denken dat problemen op dit vlak meestal te wijten zijn aan tijdgebrek ‘s ochtends, maar ook de voorkeur van kinderen zelf, geldgebrek van de ouders of het feit dat zij onderschatten hoe belangrijk buitenspelen is.

Volgens Bengels zal het allemaal wel loslopen met de ontwikkeling van kinderen. Kindermerkkleding zegt bijvoorbeeld niet per se iets over het draagcomfort denken we. Te nette ouders kunnen maar beter wel een deel van de kinderbijslag uitgeven aan een goed wasmiddel. Dan is er volgens ons geen vuiltje aan de lucht.

Het onderzoek werd eerder gepubliceerd in The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bron: Nu.nl