TOP

Merel by Frederiek stopt: ‘Het was een moeilijke beslissing, maar het is goed zo’

Na acht jaar en meer dan 30.000 artikelen neemt Frederiek Waninge afscheid van haar tassenmerk Merel by Frederiek. De nieuwe collectie (lente-zomer 2018) zal tevens de laatste zijn. “Ik moest deze stap zetten om ruimte te maken voor iets nieuws.”

Waarom heb je besloten met Merel by Frederiek te stoppen?

Frederiek Waninge, eigenaar Merel by Frederiek: “De afgelopen twee jaar heb ik gemerkt dat ik naast Merel by Frederiek ook andere dromen en ambities heb. Dan moet je ook eerlijk naar jezelf zijn en van koers durven veranderen. Deze stap was nodig om ruimte te maken voor iets nieuws. Momenten ben ik met een aantal dingen bezig binnen het fashion- en lifestylesegment, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik wil eerst de tijd nemen om dit goed af te wikkelen.”

“Ik heb Merel by Frederiek opgericht toen ik begin twintig was. Ik heb het acht jaar gedaan. Ieder seizoen doorliep ik dezelfde cyclus en op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik moest beslissen: wil ik opschalen en internationaal uitbreiden of op dezelfde voet door blijven gaan? Toen ik mezelf die vragen stelde, merkte ik dat ik het beide niet wilde. Dan kom ik ook weer terug op de dromen die ik naast Merel by Frederiek had. Op een gegeven moment moet je gewoon keuzes maken.”

Merel by Frederiek-3 Merel by Frederiek-2

Hebben er zich overnamekandidaten gemeld?

“Ja, meerdere. Merel by Frederiek heeft veel potentie, het is een financieel gezond bedrijf. Een tweetal partijen toonde interesse, op voorwaarde dat ik zou blijven. Dat was niet wat ik wilde, en omdat het geen financiële kwestie was heb ik ervoor bedankt. Ik begrijp het wel, want ik bén het merk; het is lastig om Merel by Frederiek van mijn persoon los te koppelen en het aan een ander over te dragen. Er zit een persoonlijk verhaal achter, met een voor mij grote emotionele waarde. Mijn zusje Merel, naar wie het merk vernoemd is, is geboren met een meervoudige handicap. Zij is mijn grote inspiratiebron en hét toonbeeld van doorzettingsvermogen.”

In 2011 richtte je de Merel Munt Foundation (MMF) op, een stichting die zich inzet voor het welzijn van meervoudig gehandicapte kinderen als je zusje. Wat betekent jouw besluit voor deze organisatie?

“Merel by Frederiek en de Merel Munt Foundation staan los van elkaar, de stichting heeft een onafhankelijk bestuur. We schenken ieder jaar een bedrag aan de foundation, wat varieert door de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Die financiële steun komt te vervallen. MMF organiseert jaarlijks een aantal ‘Merel Munt Dagen’, een mooie dag uit voor meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren en hun begeleiders. Op 14 april vindt er weer zo’n event plaats, in samenwerking met Stichting Hoogvliet en TVM. Dit jaar lopen de activiteiten in ieder geval door, binnenkort beslist het bestuur hoe het daarna verder gaat.”

Merel by Frederiek-1 Merel by Frederiek-4

Hoe waren de reacties, toen je bekend maakte te stoppen?

“Begin maart heb ik de branche via een e-mail en een afscheidsvideo op de hoogte gebracht. De video is een samenwerking met muzikant Martine Wilbrink. Het is een ode aan iedereen die in mij en Merel by Frederiek heeft geloofd. De reacties waren ontzettend lief, dat vond ik hartverwarmend. Veel retailers vonden het jammer, maar degenen die me persoonlijk kennen begrepen het ook wel. Voor hen kwam het niet helemaal als een verrassing.”

Wat is voor jou het mooiste moment uit acht jaar Merel by Frederiek?

“Dat is niet zozeer één moment, maar het totale plaatje. Toen ik het merk oprichtte was ik 22. Voor mij is het echt een reis geweest; ik ben vanaf nul begonnen en heb in de afgelopen acht jaar ontzettend veel geleerd en beleefd. Op dit moment is Merel by Frederiek bij 150 tot 170 winkeliers verkrijgbaar. Voornamelijk in Nederland, maar ook in België en Duitsland. We stoppen op het hoogtepunt. Het was een moeilijke beslissing, maar het is goed zo.”

 

Foto’s: Merel by Frederiek