TOP

Megamall door Tilburgers per referendum afgeserveerd

Hij komt er definitief niet, de megamall. De bevolking van Tilburg heeft zich gisteren per referendum uitgesproken tegen de komst van het roemruchte winkelcentrum. Hiermee is een eind gekomen aan de langlopende soap rond de bouwplannen. 53 procent van de kiezers was tegen, 46 procent was voor.

Mitex is blij met de uitkomst van het referendum. De branche-organisatie was van meet af aan tegen de komst. Het winkelcentrum zou kannibaliserend werken op de binnenstad van Tilburg, volgens onderzoek zou alleen al de modedetailhandel een omzetderving kunnen verwachten van 40 procent.

In een gezamenlijke verklaring met MKB-Nederland en MKB-Brabant, spreekt de branche-organisatie de hoop uit dat de gemeente Tilburg nu ook de plannen voor de revitalisering van de binnenstad weer snel uit de kast haalt.

Enkele dagen voor de stembusgang onstond er nog even beroering toen bleek dat de Provinciale Staten (PS) van Brabant het ook niet zag zitten met het winkelcentrum. Burgemeester Vreeman betichtte PS van ‘laakbaar gedrag’ in het debat.

Ook de projectontwikkelaar deed nog een duit in het zakje door een onderzoek door TNS Nipo te laten doen waaruit bleek dat 70 procent van de Tilburgse bevolking voor het Aventura-project was. Dat bleek iets te rooskleurig, de teller bleef staan op 46 procent.

Heel belangrijk vond de Tilburger het referendum overigens niet, met een opkomst van 35 procent nam slechts 1 op de 3 Tilburgers de moeite naar de stembus te gaan. De politiek, met de PvdA en VVD als voorstanders, had echter al gezegd de uitkomst te zullen respecteren, ongeacht de opkomst.